Vélemény

S akkor majd Berlinben is ellenőrizhetnek magyar rendőrök?

S akkor majd Berlinben is ellenőrizhetnek magyar rendőrök?

2015. december 15., kedd
S akkor majd Berlinben is ellenőrizhetnek magyar rendőrök?

Vagy csak Röszkénél fognak grasszálni az unió által kiküldött német policájok? A magyar határvédelem az utóbbi száztizenkét évből százban belügy volt. A maradékban honvédelmi.

„Az Európai Bizottság a jelenlegi helyett egy olyan állandó határőrizeti szerv létrehozására készül javaslatot tenni, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét, akkor is, ha valamely tagállam kormánya ezt ellenzi” – írja a Financial Times-ra hivatkozva az MTI. A brit lap úgy értékeli az ügyet, hogy „ez lenne a nemzetállami szuverenitási hatáskörök legjelentősebb átcsoportosítása az euró születése óta”. Az Európai Bizottság Görögország által jelölt migrációügyi biztosa ezt azzal indokolja, hogy a Frontex elavult, s az új határőrizeti szerv Schengen védelmét szolgálja. Ha tetszik, ha nem, ez nemcsak Görögországnak, hanem Szlovákiának, Lengyelországnak, Szlovéniának és Magyarországnak is szól.

Angela Merkel

ugyan a napokban a migrációs hullám külső határoknál való megállításáról szólt, de kérdéses, hogy ez meddig érdeke. Mikor jön el az a pillanat, amikor a nyugdíjba vonuló német munkaerő helyébe újból a szírek közül kívánna válogatni Berlinben? S miért kellene ehhez nekünk asszisztálni? Hogyan lehet legitimebb az Európai Bizottság egy közvetlen módon választott nemzeti parlamentnél? Ha a magyar kerítés okán minimálisra csökkent a migráció hazánk irányába, akkor miért kell feltétlenül egy olyan megoldást választani, amely más államok belügyeibe avatkozik be? Véletlen-e, hogy a tervezett „mini-Schengen” tagjai közül egy sem érintett? Az 1903. évi VIII. törvény 31. §-a alapján „a határrendészeti teendők ellátására állami határrendőrség állíttatik fel”, amely a Magyar Királyi Belügyminisztérium alá tartozott ezt követően. Az 1938-től 1950-ig tartó időszakot leszámítva, amikor a Honvédelmi Minisztérium parancsait követték a határvadászok, különböző szervezeti formákban ezen intézmény alá tartoztak a határvédelmet, határellenőrzést ellátó erők, ugyanígy a közbiztonságot fenntartó rendőrség. Ez nem egyedi jelenség, az európai országok nagyobb részében csendőrök, rendőrök, határőrök végzik az államhatárok őrzését, s csupán hívásra, nemzetállami engedéllyel érkeznek ezt segítő csapatok, legyen szó a visegrádi országok együttműködéséről, vagy a balti államok biztonsága felett őrködő magyar Gripenekről. Mindenki emlékszik rá, hogy a párizsi merényletek valamennyi európait szíven ütötték, s ugyan a Financial Times-ból hiányzik az említése, ettől sem tekinthetünk el. Habár a terroristák egy része a balkáni migrációs útvonalon keresztül érkezett, tudjuk, hogy Belgium, Franciaország bizonyos városai, városrészei szintén otthonai voltak a véres cselekmények végrehajtóinak. Miért nem merül fel, hogy Brüsszelben, Párizsban, esetleg Berlinben is beavatkozhasson európai uniós rendőrség az adott állam felhatalmazása nélkül? Vagy ilyet tenni csak a „szolidaritás nélküli” posztszocialista államokkal lehet? Szépen hangzik a terror elleni védelem, de sem a saját, sem a nemzeti szabadságból nem szabad feladni semmit, ha nem muszáj. Főleg nem olyanok kezébe, akik Brüsszelből mást látnak a szemük előtt, mint mi a röszkei határból.

S akkor majd Berlinben is ellenőrizhetnek magyar rendőrök? - saját kezébe venné külső határai őrzését az Európai Unió. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=596386

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.