Közélet

Medián: történelmi népszerűségnek örvend a Fidesz a kormányciklus félidejéhez közeledve

Medián: történelmi népszerűségnek örvend a Fidesz a kormányciklus félidejéhez közeledve

2015. december 10., csütörtök
Medián: történelmi népszerűségnek örvend a Fidesz a kormányciklus félidejéhez közeledve
OGY2014 - Elkezdõdött a szavazás - Budapest

A biztos szavazók több mint fele voksolna most a Fideszre, derül ki a Medián HVG-ben megjelent kutatásából. Ekkora fölénnyel közel a ciklus derekához még egy kormánypárt sem vezetett.

Korábban még nem fordult elő a Medián felméréseiben, hogy a választások után bő másfél évvel a nagyobbik kormánypárt a választani tudó "biztos" szavazók több mint felének támogatását élvezze, ám most a Fidesz ezeknek a szavazatoknak az 51 százalékát kapná - írja a

hvg.hu

.

Arra már korábban is többször volt példa, hogy ennyi idővel a választások után valamelyik ellenzéki párt tudhassa maga mögött a választani tudó "biztos" szavazók abszolút többségét: 1999 decemberében az MSZP-nek 52 százalékos, 2003 novemberében a Fidesznek 51 százalékos, 2007 végére pedig szintén a Fidesznek 64 százalékos volt a támogatottsága. Most viszont az erős kormányoldallal szemben csak töredezett ellenzéket láthatunk. A Jobbik – amely a választások óta átvette a második legerősebb párt pozícióját – az utóbbi fél évben valamelyest gyengült, támogatottsága a májusi rekordmagasságról (16 százalékról) 13 százalékra mérséklődött. Az MSZP népszerűsége a teljes szavazókorú népességre vetítve időközben 7 százalékra apadt – a párt, amely épp a mostani közvélemény-kutatás idején tartotta kongresszusát, utoljára az Antall-kormány első két évében szerepelt ilyen gyengén a Medián felméréseiben. A Medián felmérése bővebben a csütörtöki HVG-ben jelenik meg. A kutatást 2015. november 27-e és december 1-je között készítette az intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

Ilyen még nem volt: egy felmérés szerint kormányzati ciklusa feléhez közeledve is megszerezné az abszolút többséget a Fidesz! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595402

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.