Közélet

Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását

Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását

2015. december 23., szerda
Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását

Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását, a korszerűsítés befejezését követően a két főváros közötti nyolc órás menetidő 2,5-3 órára rövidül - hangzott el szerdán Újvidéken a magyar-szerb-kínai projekt bemutatóján.

Szerdán a szerb miniszterelnök, a közlekedésügyi miniszter, a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NFRB) elnöke, valamint Kína és Magyarország belgrádi nagykövete Belgrádtól Újvidékig utaztak vonattal, hogy ismertessék a projekt kivitelezésének alakulását. Ez az út egyelőre körülbelül két órát vesz igénybe, a tervezett 2018-as befejezés után viszont a menetidő egy óra alá csökken.

Aleksandar Vucic

szerb kormányfő az út végén kiemelte, hogy a vasút felújításával még jobbá válik a szerb és a magyar nép, a két ország, Szerbia és Nyugat-Európa, valamint Magyarország, illetve Dél- és Kelet-Európa összeköttetése. Kiemelte, hogy a korszerűsítés után a vonatok a két főváros között lakott területen óránként 120 kilométeres, szabad pályán pedig 180 kilométeres sebességgel is tudnak közlekedni. A vasútvonal szerbiai szakasza 184 kilométer, magyarországi szakasza pedig 166 kilométer hosszú. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A projekt egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesznek részt benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.