Közélet

Tiltakoztak a károsultak a Raiffeisen előtt - leállítja a bank a végrehajtást (FRISSÍTVE)

Tiltakoztak a károsultak a Raiffeisen előtt  - leállítja a bank a végrehajtást (FRISSÍTVE)

2015. november 12., csütörtök
Tiltakoztak a károsultak a Raiffeisen előtt  - leállítja a bank a végrehajtást (FRISSÍTVE)
raiffeisen-bankfoglalas02kf

Fair bank és rabló banda - ezeket a szavakat írták fel a keretjelzálog-ügy károsultjai a Kárász utcai Raiffeisen bankfiók elé, s mintegy ultimátumként, 24 órát adtak a pénzintézetnek, hogy eldöntsék, a kettő közül melyik oldalra állnak. Az ügy fejleménye, hogy az érintett család kifizetett a banknak 1 millió forintot, így leállítják a végrehajtást, gyakorlatilag 5 hónap haladékot nyertek Balázsfiék.

"170 millió forint, ez az az összeg, ami 30 napon belül azon az ajtón bevándorolna" - mutatott a Raiffeisen Bank Kárász utcai fiókjára

Szabó Bálint

, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. "Ezzel szemben 0 forint az, amit elmúlt 4-5 évben a bank kintlévőségi csoportja a Raiffeisen részéről bevitt eddig, vagy behajtott eddig

Lengyel Gábor

vállalkozótól. A Raiffeisen Bank - és ezekért a szavakért vállalom a felelősséget - hazug módon az elmúlt hetekben állításaival szemben nem az, hogy fellépett volna építései vállalkozóval szemben, hanem újra a károsult lakók irányába folytatja a végrehajtási eljárásokat. Miközben tucatnyi ingatlan végrehajtási eljárását függesztette fel a bank Lengyel Gáborral szemben, ügyfeleim vonatkozásában csak egy kerekesszékes házaspár esetében függesztette fel a végrehajtási eljárást, a másik családnál tovább folytatják. Hazug volt korábbi állításuk, melyben arról nyilatkoztak, hogy a károsultakkal ellentétben ezután Lengyel Gábor vállalkozón hajtják be a tartozást." A nyilvánosság erejében bízva a keretjelzálog-ügyben károsultak bankfoglalást terveztek csütörtökön a végrehajtási eljárás megállítása érdekében. Ez már a végső lépés a hónapokig tartó huzavona után a Raiffeisen Bank és a házat építtető vállalkozó között. A Kárász utcára molinót húztak, majd az érdekeiket képviselő Szabó Bálint jelenlétében válaszút elé állították

Szabó Tamást

, a Raiffeisen Bankot képviselő ügyvédet. A károsultaknak három pontban foglalták össze követeléseiket

Heinz Wiedner

vezérigazgató felé: állítsa le a

Balázsfi család esetében a végrehajtási eljárást

, függessze fel a januárban esedékes pert a Bakai utcai társasházak lakóinak ügyében valamint azonnal kezdjen tárgyalásokba az építési vállalkozóval.

raiffeisen-bankfoglalas09kf

Szabó Bálint szerint az építési vállalkozó megerősítette, kész letenni nagyságrendileg 20 millió forintot, mely összeggel két lakás is tehermentesíthető lenne a keretjelzálog-ügyben, vagy hajlandó letenni a bankot képviselő ügyvédnél az elkövetkező 24 órában 10 millió forintot, ami mentesítené az érintett Balázsfi családot a kifizetés alól. Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője bejelentette, ha kell, 24 órára beköltözik a Kárász utcai bankfiókba és egészen addig marad, amíg a Raiffeisen nem tud előállni egy konstruktív megoldással. A bankot képviselő ügyvéd, Szabó Tamás azt mondta, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője valótlanságokat állít, amikor azt mondja, hogy az építési vállalkozó - aki a 2 millió forintos perköltséget sem volt hajlandó eddig kifizetni - megfizetné a lakók tartozásait, hiszen egy 600 millió forintos követelésről van szó. Újságírói kérdésre, miszerint az elmúlt hat hónapban színjátékot űztek az ügyben, annyit mondott, az építési vállalkozóval folytatott tárgyalásokon elhangzott ajánlatokat nem találta megfelelően a bank, ezért húzódott idáig. "Alapvetően téves az az állítás, hogy az árverés lezárása előtt fél órával a pénzintézet leállított volna egy konkrét ingatlanárverést, ami a vállalkozóhoz köthető - a Makai úti ingatlanról van szó. Az eljárást indító végrehajtó rosszul tűzte ki az árverési hirdetményt. Tudomásuk kell venni, hogy vannak olyan ingatlanok, amik a vállalkozó érdekkörébe tartoznak, amelyek kapcsán perfeljegyzés van az már az ingatlanokon" - folytatta arra vonatkozóan, az elárverezés lehetősége felmerült-e már bennük. Kiderült, mindössze az építési vállalkozó egy garázsa került eddig kalapács alá, de soha nem ajánlott fel semmit a rendezés érdekében.

raiffeisen-bankfoglalas03kf

Szabó Tamás több alkalommal is szócsatába keveredett, amikor védeni akarta a bank álláspontját. A keretjelzáloggal terhelt érintettek és családtagjaik számos kérdést intéztek az ügyvédhez, azonban minduntalan abba torkollott a történet, hogy a károsultaknak nem a Kárász utcán, hanem az építési vállalkozónál kellene tüntetniük. Szabó Bálint és Szabó Tamás a sajtótájékoztatót követően elvonultak tárgyalni. Úgy tudjuk, a Balázsfi család még ma délután kifizet a banknak 1 millió forintot, amivel reményeik szerint leáll a végrehajtási eljárás. Hogy mi lesz a fennmaradó 9 millióval, azt fél évük van még eldönteni.

Frissítés: Leállítja a bank a végrehajtást

A Balázsfi-család kifizetett egymillió forintot a Raiffeisen banknak, így a pénzintézet leállítja a végrehajtást, amely egyébként pénteken délben zárult volna - közölte kérdésünkre Szabó Bálint. Hozzátette, ezzel lényegében öt hónapnyi időt vásároltak. Elmondta azt is, hogy Lengyel Gábor vállalkozó ígérete szerint ezt az egymillió forintot vissza fogja fizetni Balázsfiéknak. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a pénteki napon Lengyel Gábor ezt az összeget elhelyezi egy óvadéki számlán egy megjegyzéssel, amely szerint ez az összeg ezt a családot illeti. "A pénzhez Balázsfiék ténylegesen akkor fognak hozzájutni, ha megszületett a megállapodás a bank és a vállalkozó, illetve a bank és a károsultak között" - magyarázta Szabó Bálint. Szerinte egyébként az már egyértelmű, hogy valamennyi pénzzel a károsultaknak is hozzá kell járulniuk az ügy végleges rendezéséhez, de természetesen nem mindegy, hogy 12 millió forintot, vagy néhány százezret kell fizetniük.

A keretjelzálog-ügy károsultjai 24 órát adtak a pénzintézetnek, hogy eldöntsék, a kettő közül melyik oldalra állnak.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=588237 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.