Egyetem

Sokan konkrét tervvel jöttek a pályaválasztási napra + FOTÓK

Sokan konkrét tervvel jöttek a pályaválasztási napra + FOTÓK

2015. november 12., csütörtök
Sokan konkrét tervvel jöttek a pályaválasztási napra + FOTÓK
palyavalasztasi_nap17kf

Találd ki magad! – ezzel a mottóval hirdetett pályaválasztási kiállítást és vásárt a Csongrád Megyei Kormányhivatal annak érdekében, hogy a fiatalok minél előbb megtalálják a számukra legérdekesebb szakmát. Hamarosan itt a felvételi, ezért fontos, hogy a továbbtanulás előtt állók időben döntsenek a választott iskoláról.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály felmérése szerint jelenleg mintegy 5000 meghirdetett állás van a megyében annak ellenére, hogy a dél-alföldi régióban körülbelül 11 ezren küzdenek a munkanélküliséggel. 5500 általános iskolás valamint 6000 középiskolás áll felvételi és továbbtanulás, esetleg a szakmát igazoló bizonyítvány megszerzése előtt, ezért a Pályaválasztási Napok rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy mind a felsőoktatási, középiskolai intézményekkel, mind pedig az állást kínáló munkahelyekkel megismerkedjenek a fiatalok. Erre három nap áll rendelkezésükre az Ifjúsági Házban és a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Népszerűek a vendéglátóipari szakmák

Szekeres Márton

bátyja nyomdokaiba szeretne lépni és hegesztőnek tanulna. Úgy tudja, ezzel a szakmával idehaza is jól lehet boldogulni, de nem vetné el a külföldi lehetőségeket sem.

Vidáb Bianka

, aki Mártonhoz hasonlóan még csak általános iskolás a vendéglátóipari szakmák felől jött érdeklődi a pályaválasztási vásárra. Azon belül még nem tudja mi érdekelné leginkább, de az biztos, hogy a gasztronómia szerelmeseként el tudná magát képzelni egy étteremben. Hasonló területtel kacérkodik

Major Ernő

is, aki még nem döntött véglegesen a jövője felől, de mivel "szereti a hasát" és otthon is szívesen főz a szüleinek, nem veti el a szakácsmesterség ötletét sem.

palyavalasztasi_nap05kf

Ahogy minden évben, úgy a 16. alkalommal megrendezendő börze is ezrével vonzott az érdeklődőket. Volt, aki már a mai napon családtaggal érkezett és volt olyan szorgalmas osztályfőnök, aki több egyetemi kiadvánnyal távozott. A Szegedi Tudományegyetem standját többen felkeresték, elsősorban tanárok, akik a szóróanyagok közül szemezgettek, két általános iskolás lány pedig arról érdeklődött, melyik középiskola lenne számukra a legjobb, ha a Gazdaságtudományi Kar adott szakára szeretnének majd jelentkezni. Az idei évben az önismeret, a szakmaismeret, és a megyei munkaerőpiac elvárásai köré szerveződtek a programok, mégpedig annak érdekében, hogy minél több pályaelhagyást sikerüljön megelőzni. Az interaktív bemutatókon kiderült, milyen kompetenciák szükségesek egy-egy szakmához, milyen bizonyítványokra és minősítésekre van szükség, illetve, hol lehet elhelyezkedni és milyen kereseti lehetőségeket tartogat az adott munkakör. Az Ifjúsági Ház emelete, a földszint és a Tisza terem is megtelt diákokkal rögtön a megnyitó után több ezer iskolás érdeklődött a standoknál, pillantott bele a fodrász, kozmetikus, szakács, cukrász szakma rejtelmeibe vagy próbálta ki az erdészeti iskolák bemutatott fegyvereit.

A karriertervezést időben el kell kezdeni

Évről évre egyre bővítjük a pályaválasztási kiállítás programjait, az idei évben például 60 helyszínen, 78 alkalommal közel 1500 Csongrád megyei diák vett részt az üzemlátogatásokon, hogy testközelből láthassák a működő vállalkozás mozgatórugóit - mondta

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott a Pályaválasztási Napok megnyitóját követő sajtótájékoztatón. "Célunk, hogy a fiatalokat olyan pályára állítsuk, hogy soha ne legyenek munkanélküliek" - erősítette meg a nagy sikerű, a tudatos karriertervezéshez elengedhetetlen program létjogosultságát. Nem lehet elég korán gondolkodni a pályaválasztáson, ezért fontos, hogy az általános iskolások is megismerkedjenek a képzőhelyekkel - ezt már

Kőkuti Attila

, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tette hozzá. Szerinte a pályaorientáció kérdése a legfontosabb a felvételi előtt álló fiataloknál, szüleiknél és részben a pedagógusoknál, ezért fontos, hogy a szervezőként megalapozzanak az életre szóló döntésnek.

palyavalasztasi_nap19kf

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerületének igazgatója úgy folytatta, a tudatos pályaválasztás elősegítésére iskolapszichológusi hálózatot építettek ki a megyében, s intézményi keretek között minél több lehetőséget teremtenek a fiataloknak arra, hogy gyakorlatorientált programokat csempésszenek a mindennapjaikba, melyek révén bővebb ismereteket szerezhetnek az őket érdeklő szakmákról. Mint mondta, az önismeret és az élethosszig tartó tanulás fontos, de az egyénre szabott, tudatos pályaválasztás még fontosabb. Kiemelte, olyan digitális program áll már a fiatalok rendelkezésére, mely adatbázisban böngészve megtudhatják, melyik szakmának milyen a munkaerő-piaci megítélése, hogyan alakul a foglalkoztatottak száma és milyen fizetést kínálnak az adott területen.

Zámbó Anita

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a Klik tankerületi igazgatójának szavaihoz hozzáfűzte, minél korábban foglalkoznak a gyerekek pályaorientációjával, annál könnyebb megelőzni régiót is sújtó munkanélküliség problémáját.

Díjazták a legjobb fotókat

Az idei évben kreatív fotópályázatot hirdettek a szervezők, az első helyezést

Sajtos Anna Lilla

, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium 12.b osztályos tanulója szerezte meg, a képzeletbeli dobogó második fokára

Tímár Bence

, a szegedi Gábor Dénes Középiskola 11. c osztályosa, a harmadik helyre pedig

Savanya Alexandra Alma

, a szegedi Gábor Dénes Középiskola diákja állhatott. Különdíjban részesült:

Berta Zsófia Edit

és

Szabó Ágnes

. A Találd ki magad! pályaválasztási vásár nem ér véget a mai nappal, pénteken ugyancsak az IH rendezvényközpontban, szombaton pedig a Szent-Györgyi Albert Agórában várják az érdeklődőket.

Még két napig tart a pályaválasztási vásár. Érdemes körbenézni, van süti is. :)http://szegedma.hu/?p=588327

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.