Közélet

Nincs egyezség a Raiffeisen és a vállalkozó között – bankfoglalásra készülnek a károsultak Szegeden (FRISSÍTVE)

Nincs egyezség a Raiffeisen és a vállalkozó között – bankfoglalásra készülnek a károsultak Szegeden (FRISSÍTVE)

2015. november 11., szerda
Nincs egyezség a Raiffeisen és a vállalkozó között – bankfoglalásra készülnek a károsultak Szegeden (FRISSÍTVE)
szabo_balint_sajttaj05kf

Hónapokig várt a Raiffeisen a vállalkozó ajánlatára, amit végül nem fogadtak el, így pénteken délben elárverezhetnek egy Korondi utcai lakást. A keretjelzálog-ügyben károsultak kifogytak a jogi lehetőségekből, végső lépésként bankfoglalásra készülnek Szegeden. A pénzintézet egy ajánlatot tett a tulajdonosnak a végrehajtási eljárás felfüggesztésére, csütörtökig várják válaszát.

Hiába fizette ki Korondi utcai lakását

Balázsfi Isvtánné

és családja a házat építtető

Lengyel Gábor

vállalkozónak, mivel ő nem fizetett a Raiffeisen Banknak, a lakótól követeli a pénzét a pénzintézet, így árverezhetik el azt a fejük fölül.

Egyetlen vevőjelölt sem volt a megismételt végrehajtási szemlén a Korondi utca 7. szám alatti lakásnál hétfőn reggel

, ám a keretjelzáloggal terhelt ingatlan ügyében ez korántsem jelent semmit, november 13-ára, péntekre van kitűzve az árverés. Az újszegedi – szolid becslés szerint 20 milliót érő – lakás kikiáltási ára egyébként 12 millió, a minimálár 6, jelenleg 7 millió 320 ezer forintnál tart az elektronikus licit, vagyis piaci értékénél jóval kedvezőbb áron megszerezhető. Balázsfi Isvtánnéék november 9-én még reménykedhettek, hiszen a Raiffeisen Banknak tartozó építési vállalkozó, Lengyel Gábor ajánlatot tett a pénzintézetnek, hogy tartozásának egy részét miként és milyen ütemezésben törlesztené. Akkor a bank szóvivője,

Murányi Ákos

arról tájékoztatott, céljuk, hogy ez az ügy még az árverés előtt megoldódjon, de azt szeretnék látni, hogy több év után végre valóban fizetési hajlandósága van a vállalkozónak. Akkor azt mondta, a hét közepére várható, hogy Raiffeisen szakemberei döntenek Lengyel Gábor ajánlatáról, ami meg is történt: nem fogadják el azt. A vállalkozó összességében mintegy 600 millió forinttal tartozik, az ajánlata azonban ennek az összegnek a 30%-át sem érte el.

„Bankfoglalásra készülünk, hiszen mindössze 48 óránk maradt arra, hogy a végrehajtási eljárást megállítsuk” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a károsult családot képviselő Szabó Bálint.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a elmondta, hogy kifogytak a jogi lehetőségekből, Balázsfiék áron alul eladhatják a már kifizetett lakásukat, ráadásul a bank még a másfél milliós végrehajtási költséget is követeli. Hozzátette, a nyilvánosság erejében még bíznak, hogy a Raiffeisen úgy dönt, tovább keresik a megoldást és felfüggesztik az árverést. Szabó emlékeztetett, a mozgáskorlátozott

Biharvári

-család esetében lépett a bank,

a meghiúsult végrehajtási szemle

után pár nappal

a pénzintézet megszüntette a végrehajtást

. Az ő ügyük sem zárult le teljesen, Biharváriék ugyanis nem fogadták el a Raiffeisen ajánlatát, mely élethosszig tartó haszonélvezeti jog lett volna tulajdonjoguk elvesztése mellett.

A Raiffeisen ajánlatot tett a lakástulajdonosnak

„A Lengyel Gábor által benyújtott ajánlat összegszerűségében megegyezik a korábban benyújtottakkal, és a teljes tartozás alig több, mint 25%-át kínálja fel megfizetésre. Ezt az ajánlatot – a korábbiakhoz hasonlóan – a banknak nem áll módjában elfogadni, figyelembe véve a betétesek pénzének védelmét” – olvasható Murányi Ákosnak, a bank szóvivőjének portálunkhoz eljuttatott közleményében. A Korondi utcában található, jelenleg végrehajtási eljárás alatt álló ingatlan ügyében a tulajdonos részére a bank felajánlotta a következőt:Amennyiben 2015. november 12. napjáig az eljáró önálló bírósági végrehajtó költségei igazolt módon megfizetésre kerülnek, valamint a bank javára 1.000.000 forint megfizetésre kerül, továbbá a felek írásban megállapodnak arról is, hogy további 9.725.000 forintot – azaz összesítve a végrehajtási lapon szereplő összeget – öt hónapon belül (egy összegben vagy részletekben) a bank részére megfizetnek, a bank a végrehajtási eljárást felfüggeszti. Ahogy a közleményben olvasható, a – kedvezményes – ajánlat elfogadása a tulajdonos döntése, elutasítása esetén november 13-án várhatóan az ingatlan online árverés keretében értékesítésre kerül. Murányi Ákos azt is írta, hogy a Biharvári családdal tovább folytatják az egyeztetéseket a számukra is kedvező végső megoldásról.

Pénteken elárvereznek egy Korondi utcai lakást - az ügy károsultjai kifogytak a jogi lehetőségekből, végső lépésként bankfoglalásra készülnek Szegeden! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=587870 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.