Kultúra

Orgonaesttel emlékeznek Vedres Istvánra Szőregen

Orgonaesttel emlékeznek Vedres Istvánra Szőregen

2015. október 12., hétfő
Orgonaesttel emlékeznek Vedres Istvánra Szőregen

Szeged város egykori főmérnökének kettős (születésének 250., halálának 185.) évfordulójára emlékezik ebben az évben számos rendezvény. Október 14-én, szerdán Csanádi László orgonaművész zenei estjére várják az érdeklődő közönséget a szőregi Alexandriai Szt. Katalin római katolikus templomba.

Vedres István

a reformkor haladó szellemű polihisztora, akit Szeged Széchenyijeként ismer az utókor. Kevesen tudják, hogy nevéhez fűződik Szegeden, 1800-ban az első nyilvános hangverseny megszervezése. A Vedres-emlékév keretében a

Csanádi László

DLA orgonaművész által összeállított műsor a hangversenyszervező Vedresnek állít emléket. Az esemény jelentőségét növeli, hogy mindezt az általa tervezett templomban rendezik. A szőregi templom felépítéséről a városi kamara még 1804-ben rendelkezett. Az építkezés 1812-ben kezdődött, amelynek kivitelezője Vedres állandó társa,

Schwörtz János

volt. A klasszicizáló és empire stílusjellegű templom 1815-ben készült el. A Szőregi Alexandriai Szent Katalinról elnevezett római katolikus templom azon kevés Vedres István által tervezett épületek egyike, amelyek jelenleg is eredeti állapotukban állnak. A koncert meghallgatása ingyenes.

A műsor:

Antonio Vivaldi-Johann Gottfried Walther:

h-moll Concerto

John Stanley:

Trumpet Voluntary

Cézar Franck:

L'Organiste (részletek)

Liszt Ferenc:

A-dúr Legenda (Assisi Szt. Ferenc prédikációja a madaraknak)

Marchesi, Mathilde de Castrone:

Ave Maria

Léon Boellmann:

Elevation, Andante, Elevation

Johann Sebastian Bach:

d-moll Toccata és fúga BWV 565

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.