Sport

Labdarúgás: három korosztályban alakul ki a Csongrád megyei válogatott + FOTÓK

Labdarúgás: három korosztályban alakul ki a Csongrád megyei válogatott + FOTÓK

2015. október 6., kedd
Labdarúgás: három korosztályban alakul ki a Csongrád megyei válogatott + FOTÓK
csongrad_megye_valogato18_gs

A magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitányának, Bernd Storck kérésének megfelelően, minden megyében három korosztályban zajlik a tehetségek szűrése, amelynek végén létrejönnek a megyei utánpótlás-válogatottak. A Csongrád megyei válogatók hétfőn kezdődtek, a nyitónapon ott jártunk a SZVSE-pályán.

Három korosztályban, a 2002-ben, a 2003-ban és a 2004-ben születettek számára tart válogatót a Csongrád megyei labdarúgó-szövetség: az MLSZ és a megbízott szövetségi kapitány,

Bernd Storck

kérésének eleget téve ebben a három korosztályban október végéiig kell összeállni a megyei válogatottaknak. Csongrád megyében az első napon a SZVSE-pályán a 2002-esek számára zajlottak a fizikai és technikai felmérők, amelyek alapján a megye számos utánpótlás és felnőtt edzője, vagy egykori NB I-es labdarúgója tesz javaslatot arra, hogy kik alkossák a szűkített keretet. „Ősz végére három korosztályban, az U12-ben, az U13-ban és az U14-ben kell kialakítanom a megyeválogatottakat, hétfőn az U14, kedden az U13, míg a jövő héten az U12 számára tartjuk meg a válogatót. Storck úr kérte ezt, hogy alakítsunk ki egy 23 fős megyeválogatottat, majd október végén, az iskolai őszi szünetben egy két napos edzőtábor is lesz a gyerekek számára. A távlati elképzelések azok, hogy ezeknek a gyerekeknek központi edzéseik lesznek. A megyeválogatottak kialakításához kértem olyan szakembereket, akik benne vannak az utánpótlásban, de olyanokat is kértem, akik függetlenek, illetve több NB I-es labdarúgók, edzők is itt van velünk, de Hódmezővásárhelyről eljött a spanyol szakmai igazgató is” - mondta el portálunknak

Major László

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságának szakmai igazgatója. Mint azt Major László a kiválasztás módjáról részletezte, minden részt vevő edzőnek a kiválasztó végén le kell adnia egy 20 plusz 3 fős listát, azokkal a nevekkel, akiket ő látna a válogatottban, ugyanakkor a döntés az ő kezében lesz majd a végén. „Én ezt a korosztályt már több mint egy éve figyelem, de mindenképpen jobb az, ha többen nézik meg őket, hiszen több szem többet lát. Most 43 gyerek érkezett hozzánk az U14-ben, 6 kapus és 37 mezőnyjátékos, nyolcan sajnos nem tudtak eljönni hozzánk” - tette hozzá a szakmai igazgató. A felmérők összesen három részből állnak a gyerekek számára: a fizikai rész mellett technikai gyakorlatokat is végeznek a gyerekek, majd egymás közötti játék alatt mutathatják meg tehetségüket. A futógyakorlatoknál a fotocellás méréseknek köszönhetően pontos adatokkal tudnak szolgálni a kiválasztó végén, ezeket az adatokat pedig jövőre össze tudják majd vetni az idei eredményekkel.

Válogatott célokért küzdhetnek

A részt vevő szakemberek között van

Paksi Péter

, a SZEAC szakmai vezetője is. A korábban a szegedi labdarúgó-utánpótlásért kitüntetett szakember pozitívan fogadta a kezdeményezést, és ahogy a SZEGEDma.hu-nak elmondta, ezek a gyerekek elérkeztek abba a korba, a fejlődésük azon szakaszába, ahol már meg kell őket mérniük. „Az utánpótlás-edzők hat éves koruk óta dolgoznak együtt a srácokkal, de most elérkezett az az idő, amikor felméréseket kell készítenünk, a játékban pedig ki kell őket választani, hogy ki lesz az a 20-22 játékos, aki a tavasz folyamán majd Csongrád megyét utánpótlás szinten képviseli a labdarúgásban” - fogalmazott Paksi Péter. A SZEAC összesen nyolc labdarúgót, hét mezőnyjátékost és egy kapust adott a 2002-esek kiválasztójának keretéhez, ezt a korosztályt pedig Paksi Péter nagyon jól ismerheti, hiszen ő a csapat edzője is. „Naprakészen ismerem a gyermekeinket, akik itt vannak tőlünk, ők megérdemelten kerültek ide. Kiderül a nap végére, hogy mely játékosok lesznek azok, akik a szűkített keret tagjai lehetnek. Végezzük a napi munkát, vasárnap éppen egy nagyon komoly meccsünk volt a 2002-esekkel, de a gyerekek örömmel jönnek és nagyon boldogok, hogy itt lehetnek ezen a válogatón. Az iskolából el kellett őket kérni, de ők ezt választották, nekünk az a feladatunk, hogy ezt az irányt tartsuk, és segítsünk nekik, ezzel pedig remélem, hogy sportembereket tudunk nevelni belőlük” - fogalmazott a SZEAC szakmai vezetője. Ahogy azt Paksi Péter hozzátette: azoknak a játékosoknak, aki bekerül, sokkal többet kell majd dolgoznia véleménye szerint azért, hogy itt maradjon, hiszen a kiválasztás csúcsa az lenne, hogy a korosztályos magyar válogatottakba lehet bekerülni ezáltal, ez pedig egy komoly célként lebeghet a gyerekek előtt. Ugyanakkor azok gyerekek számára is ösztönző hatása lehet ennek a kiválasztónak Paksi Péter szerint, akik nem kerültek be, mert így csapatában is együtt szerepelhet egy válogatott játékossal, ezáltal láthatja azt, hogy mennyit kell dolgozni az edzéseken azért, hogy fejlődjön és előrébb jusson.

A sebesség és a mentalitás fontossága

Szeged leghűségesebb edzője, a pályafutása során csak szegedi csapatokban szerepelt

Szalai „Dzsínó” István

is tagja annak a csapatnak, amely javaslatokat tesz majd a kiválasztók végén. Az egykori védő úgy gondolja, egy újabb kezdeményezést indít el ezzel a korosztályos válogatókkal az MLSZ, azonban fontos lenne, hogy ezt a vonalat be is fejezzék, nem úgy, mint a korábbi holland, vagy spanyol vonalat. „Remélem, hogy az a sok jó szemű edző, aki kint van, ki tudja szúrni azokat a játékosokat, akik valamennyivel jobb jegyeket mutatnak, ezáltal pedig mehetnek majd a további szűrőkre. Ebből azonban nem lehet nagy következtetéseket levonni, hiszen még csak gyerekekről beszélünk, kiforratlanok még, lehet, hogy tízből csak kettő fog odakerülni” - mondta el Szalai István. A SZEOL egykori labdarúgója úgy véli, bár sok megfigyelési szempont van, de ami közül a mentalitást döntő faktornak is nevezhetjük, azonban ezt csak hosszabb távon lehet kiszűrni. „A gyorsaság és a mentalitás a mai futball irányvonala véleményem szerint. A sebességet ma ki lehet szűrni, hiszen Papp Róbert erőnléti edző méri a srácokat, ez egy objektív dolog, de még fejlődésben vannak ezek a gyerekek, akkor lesznek igazán gyorsak, ha izom is van rajtuk. Remélem, a mentalitás mindenkinél jó, a futballt a legtöbb gyerek szereti. Legfőképpen én ezt a két dolgot, a sebességet és a mentalitást nézem. Azzal kapcsolatban, hogy milyen kreatív egy játékos, két eset van: valaki vagy született tehetség, mint Lionel Messi, vagy tanult futballista, mint Thomas Müller a Bayern Münchenből. Azzal, hogy nem ismerik egymást a játékosok, előtérbe kerülhet az egyéni képesség, láthatjuk, hányszor kérik labdát, mennyire harcos valaki, ezáltal előjön az, hogy ki milyen egyéniség a pályán, ez nagyon kijön, hogy ki milyen mentalitású a pályán” - fogalmazott Szalai István.

Több korosztályban tartanak kiválasztókat Csongrád megyében, hétfőn a 2002-esekkel kezdődött meg a munka.http://szegedma.hu/?p=577490

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.