Közélet

Költekezés, áremelés, idecsábított migránsok és elfeledett ígéretek Szegeden – KDNP-s leltár az önkormányzat egy évéről

Költekezés, áremelés, idecsábított migránsok és elfeledett ígéretek Szegeden – KDNP-s leltár az önkormányzat egy évéről

2015. október 26., hétfő
Költekezés, áremelés, idecsábított migránsok és elfeledett ígéretek Szegeden – KDNP-s leltár az önkormányzat egy évéről
kdnp_sajttaj06kf

Hiába a takarékosságról szóló ígéretek, költekezik a szegedi baloldal, emellett inflációt jóval meghaladó mértékű áremeléseket hajtottak végre – hangzott el a szegedi KDNP sajtótájékoztatóján, amelyen az önkormányzati ciklus elmúlt egy évét vették górcső alá.

„Költekezés lett az ígért takarékosság helyett” – így értékelte a szegedi KDNP az önkormányzati ciklus elmúlt egy évét annak apropóján, hogy

tavaly október 27-én tette le az esküt az újraválasztott Botka László és a képviselő-testület

.

Haág Zalán

, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján kijelentette, a szocialista városvezetés költekezésére jó példa, hogy míg az előző ciklusban vígan működött a testület egy alpolgármesterrel, most három dolgozik több százezres fizetésért, ami háromszor annyiba kerül a szegedieknek, és irodáik, titkárságuk fenntartása is pénzeket emészt fel. Új autóflottát is beszerzett a város, ami Haág kalkulációja szerint legalább 30 millió forintba került, szerinte ezt az összeget is lehetett volna fontosabb célra költeni.

600 milliós megtakarítás helyett 70 millióval több a városi cégeknek

Haág Zalán emlékeztetett

a polgármester többszöri kijelentésére

, mely szerint 2010 és 2014 között pazarló gazdálkodás folyt az önkormányzati tulajdonú társaságoknál, és 2015-ben 600 millió forinttal kevesebből fognak gazdálkodni, mint 2014-ben. A legutóbbi közgyűlésen fél milliárdos megtakarításról beszélt a városvezető, a számok azonban mást mutatnak. Az elnök-frakcióvezető közölte, Botka László nem mondott igazat, a számokból ugyanis kitűnik, hogy az év első 10 hónapjában 69 millió 480 ezer forinttal több forrást kaptak a városi cégek, mint egy évvel korábban. Vannak cégek, amelyek ugyanannyi forrást kapnak az önkormányzattól, mint egy évvel ezelőtt, példaként a városi televíziót hozta fel, mely cég 2015 első hat hónapjában 15 millió forintos veszteséget termelt. „Ez a veszteség nyilvánvalóan az IH-val történő egyesüléssel sem fog eltűnni. Összességében elmondható, hiába kap látszólag ugyanannyit például a VTV idén, vagy pótbefizetésre, vagy tagi kölcsönre, netán a társaság számláján lévő pénzügyi tartalékra lesz szükség ahhoz, hogy a társaság ne legyen veszteséges az év végén. Összességében elmondható, hogy a baloldal nem tartotta be az ígéretét, nem valósult meg, hogy takarékosabban fognak gazdálkodni az önkormányzati társaságok, mint az előző ciklusban, hanem annak éppen az ellenkezője valósult meg” – részletezte.

kdnp_sajttaj02kf

Kitért arra is, hogy a cégvezetők fizetését visszamenőleg 30%-kal megemelték átlagosan, holott ők tavaly novemberben az alacsonyabb összegért vállalták a városi társaságok vezetését. Haág szerint a visszamenőleges emelést semmi nem indokolta a pályázat nélkül kinevezett igazgatók esetében, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a megemelt bér mellé prémium is jár. Megjegyezte, az ilyen kijelentésekre a baloldal rendre azt mondja, hogy a prémium mértéke nem változott, ám a KDNP-s politikus emlékeztetett, hogy az előző önkormányzati ciklusban sem 2013-ben sem pedig tavaly egyetlen cégvezető sem kapott egyetlen fillér prémiumot. Az önkormányzati cégek kapcsán

Hüvös László

azt jegyezte meg, hogy a társaságokhoz való hozzáállás jelentősen változott a tavaly őszi választások óta. A VTV-nél maradva elmondta, hogy a társaságnak idén Botka László 90 milliós önkormányzati támogatást javasolt a költségvetés összeállításakor, ezzel szemben tavaly mindössze 10 millió forint éves támogatást adott volna, ezt a Fidesz-KDNP módosító javaslatával sikerült megemelni. „Már 2014-ben is nyilvánvaló volt, hogy 10 millió forintból nem lehet üzemeltetni a városi televíziót, hiszen a 90 millió mellett is 15 milliós veszteséget termelt a cég fél év alatt. Az előző ciklusban a városi cégekhez való hozzáállás teljesen nyilvánvalóan politikai indíttatású volt” – mondta Hüvös László.

Inflációt jóval meghaladó áremelések

kdnp_sajttaj04kf

A 2010-2014-es ciklusban – igazodva a kormány rezsicsökkentő politikájához is – a szegedi Fidesz és a KDNP csak az inflációval megegyező mértékű áremelésekre tett javaslatot az önkormányzati szférában. „Ehhez mi tartottuk magunkat, ám

az önkormányzat hatáskörébe tartozó díjmegállapításoknál

nem ezt láttuk” – közölte. Példaként elmondta, hogy a tanulós és nyugdíjas bérletek árát 11,6%-kal emelték meg, míg a kisgyermekes bérletek 11,6%-kal lettek drágábbak. A gyermekétkeztetés 6, a lakbérek pedig 4,5%-kal kerülnek többe, mint tavaly. A parkolásért ugyan nem kell többet fizetni, ám

a zöld, vagyis a legdrágább parkolózóna határait kiterjesztették

. Hüvös úgy értékelte, hogy túlköltekezés figyelhető meg az önkormányzat részéről, miközben takarékosságról beszéltek, amihez inflációt meghaladó áremelések párosultak. Az, hogy az előző ciklusban kisebb mértékű áremelés mellett is ellátták feladataikat az önkormányzati cégek, mint most, Hüvös szerint bizonyítja, hogy hatékonyabban működtek.

Migránsokat hívna Szegedre a baloldal

„Botka László és a baloldal hátba akarta szúrni a magyar kormányt a migránshelyzet kezelésében” – jelentette ki Hüvös László. Elmondta, hogy a lakosság elvárásaihoz igazodva a kormány következetesen és hatékonyan lépett fel a migráció okozta válsághelyzet kezelésében, szeptemberre normalizálódott a helyzet. A KDNP-s politikus elhibázott lépésnek tartja, hogy a szegedi városvezetés szembe ment a kormányzat akaratával, így azzal is, amit a szegediek vártak volna el a várostól például a közbiztonság terén.

kdnp_sajttaj03kf

Hozzátette, hiába

interpellált a migráció kapcsán Haág Zalán

, amiben szerette volna megtudni, hogy az önkormányzati cégeknek mennyibe került a migrációs helyzet kezelése, a baloldal több mint egy hónapja adós a tételes elszámolással. Megjegyezte, Botka László kérte fel a cégvezetőket, hogy nyújtsanak segítséget a bevándorlók ellátásában, ami nem feltétlenül illeszkedik a társaságok profiljához. Összegzésképp a szegedi KDNP elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán kijelentette, hiányolják a gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházásokat az önkormányzat részéről. Ezzel párhuzamosan növekedett a baloldali képviselők tiszteletdíja a bizottsági pótlékok megemelésével, hiszen a baloldal több bizottsági helyet tudhat magáénak a jelenlegi ciklusban. „Az autóflotta beszerzése is terhelte a költségvetést, miközben a legelesettebb rétegeket igyekezett megsarcolni a városvezetés az áremelésekkel” – szögezte le hozzátéve, hogy az új autók vásárlása nagyságrendileg annyiba került, mint a megszüntetett 40 millió forintos egyházi keret, melynek visszahozására több költségvetést módosító javaslatot is benyújtott a szegedi KDNP.

Hiába a takarékosságról szóló ígéretek, költekezik a szegedi baloldal, emellett inflációt jóval meghaladó mértékű áremel... Szerző: Szegedma Hírportál,2015. október 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.