Közélet

Keretjelzálog: A nem fizető építési vállalkozó vagyona kerül elsőként kalapács alá

Keretjelzálog: A nem fizető építési vállalkozó vagyona kerül elsőként kalapács alá

2015. október 13., kedd
Keretjelzálog: A nem fizető építési vállalkozó vagyona kerül elsőként kalapács alá
szabo_balint01_gs

Változtatott stratégiáján a Raiffeisen Bank, elsőként már nem a keretjelzáloggal terhelt, becsapott szegedi és makói lakosok ingatlanait, hanem a pénzintézetnek nem fizető építési vállalkozó telkeit és házait bocsátja árverésre amennyiben nem tudnak megállapodni. A mozgássérült Biharvári házaspár is fellélegezhet: nem viszik el a fejük fölül a lakást, igaz a tulajdonjogukat elbukhatják.

Megoldódott a

Biharvári

házaspár ügye, legrosszabb esetben igaz elveszthetik lakásuk tulajdonjogát, ám a Raiffeisen Bank felajánlotta nekik, hogy maradhatnak az ingatlanban életük végéig tartó haszonélvezettel, bérleti díjfizetés nélkül – tájékoztatott

Szabó Bálint

a keretjelzáloggal terhelt ingatlanok tulajdonosainak egy csoportját képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Megjegyezte, természetesen ez csak ideiglenes megoldás, az általa képviselt károsultak célja, hogy a kifizetett ingatlanokért tulajdonjogot szerezzenek. Ahogy megírtuk, egy még

2013-ban meghozott ítélet

értelmében Szegeden egy Korondi utcai társasház a 19 lakásából 6 volt érintett, és idén

szeptemberben árverezésre hirdették az első három lakást

.

A végrehajtó meg sem tudta tekinteni Biharváriék lakását

, a mozgássérült házaspár mellett kiálltak a házban élők, a Bakay Nándor utcai és a makói károsultak is. Ezt követően

a Raiffeisen ajánlatot tett

, mondván lemondanak a végrehajtásról, amennyiben az érintett vállalkozó,

Lengyel Gábor

befizeti Biharváriék lakásának a végrehajtó által becsült értékének felét szeptember 17-ig. Ez nem történt meg, ám a pénzintézet mégis úgy döntött, a lakásban maradhatnak. Ezzel kapcsolatban a bank sajtószóvivője,

Murányi Ákos

elmondta, jelenleg is tárgyalnak a házaspárral, heteken belül kerül pont ügyük végére.

Újabb tárgyalás, újabb be nem tartott ígéret, újabb ultimátum

Októberben újabb háromoldalú megbeszélést tartottak, Szabó Bálint szerint a Raiffeisen nagyvonalú ajánlatot tett, a nagyságrendileg 700 millió forintos követelésének a 30%-át kérte Lengyel Gábortól. „A követelés harmad áron történő megvásárlása esetén kiengedné a teljes ingatlanportfóliót, mely tartalmazza a keretjelzáloggal terhelt ingatlanokat, másrészt a Lengyel Gábor tulajdonába vagy érdekeltségébe tartozó valamennyi ingatlant” – részletezte. Az ajánlatot azonban nem fogadta el a pénzintézetnek tartozó építési vállalkozó, Szabó tudomása szerint olyan ajánlatot tett, ami nincs köszönőviszonyban sem a korábbi megállapodással. „Mi messze a lehetőségeken és a szokásokon túl próbálunk rugalmasak lenni a kérdésben, azt látjuk azonban, hogy jelenleg a bankhoz beérkezett ajánlat – amit Lengyel Gábor kérésére titokként kezelünk – még nem éri el a minimálisan elfogadható mértéket” – mondta el Murányi Ákos hozzátéve, hogy az immár öt éve húzódó ügyet végre lezárják.

szabo_balint_sajttaj02_gs

Egy, a Lengyel Gábor érdekeltségébe tartozó tüzép bejáratánál tartotta Szabó Bálint sajtótájékoztatóját, amely melletti üres telek szintén a vállalkozóé. „Azért jöttem ide, hogy felkérjem Lengyel Gábort, hogy az adott szót tartsa be, tegyen eleget annak a megállapodásnak, amit október elsején kötöttünk, azaz adjon egy olyan ajánlatot a Raiffeisen Bank felé, ami annak elfogadása esetén mentesíti valamennyi lakót a keretjelzálog következményei alól” – szögezte le a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki egy hetes ultimátumot adott.

A bank változtatott – elsőként a vállalkozó érdekeltségeit bocsátja árverésre

Szabó emlékeztetett, korábban is azt kérték a Raiffeisentől, hogy ne a vétlen lakókon, hanem Lengyel Gábor érdekeltségein kezdjék az ingatlanárveréseket. Ez meg is kezdődött, a Makai úti tüzép melletti üres telek árverését hétfőn tartották, ami szintén a vállalkozó érdekeltségi körébe tartozik, és mintegy tucatnyi olyan ház és telek szerepel a hivatalos árverési listán, amelyeknek Lengyel Gábor a tulajdonosa. Szabó Bálint beszámolt arról is, hogy a hétfői árverésre több érvényes licit is érkezett, ám lefújták a vége előtt az árverést eljárási hiba miatt, ám mindez nem változtat: egy tucatnyi házat és telket hirdettek meg árverésre november és december hónapban. „Szegeden a Korondi utcában a Biharváriék megnyugodhattak, ám rajtuk kívül a Bakay Nándor és a makói Bajza utcában is többen várják ügyük rendezését. Az ő sorsuk miatt kérem azt Lengyel Gábortól, hogy még a hét folyamán tegyen ajánlatot a pénzintézetnek” – hangsúlyozta. Elmondta, amennyiben nem történik előrelépés, tüntetéssorozatot szerveznek Szegeden, illetve Makón Lengyel cégénél, makói házánál és újszegedi villájánál egyaránt. Kérdésre válaszolva Szabó közölte, az következő hónapokra meghirdetett árverések talán jobb belátásra bírják a vállalkozót, hiszen csak nem akarja összes ingatlanát elveszíteni.

Változtatott stratégiáján a Raiffeisen Bank: elsőként már nem a keretjelzáloggal terhelt, becsapott szegedi és makói...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.