Közélet

Hódmezővásárhelyre ért az MFKB Roadshow

Hódmezővásárhelyre ért az MFKB Roadshow

2015. október 20., kedd
Hódmezővásárhelyre ért az MFKB Roadshow
mfkb_roadshow_vasarhely

Összesen több mint 40 vállalkozás és szakképző intézmény vett részt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnökölt Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Roadshow-ján Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen amellett, hogy bemutatták a megyei szakképzési koncepciót, felmérték a cégek munkaerőigényét, és fejlesztési terveit is.

Kőkuti Attila

, a bizottság elnöke, aki egyben a kamara ipari alelnöke is kiemelte: az elmúlt öt évben folytatott munkájukkal igyekeztek meghatározni a megyei szakképzés irányait és arányait. Továbbá nem mehettek el amellett a kérdés mellett sem, hogy mely szakmákat ismeri el hatékonyan a munkaerőpiac. Ezzel a szakminisztériumban hozott döntést igyekeztek megalapozni. A változtatások a hozzáadott értéket termelő vállalkozások igényein is alapulnak. Ezeknek a cégeknek a gazdaságpolitika eredményeképpen várhatóan nőhet a munkaerőigénye. Kitért arra is, hogy a vállalatokkal folytatott egyeztetések során kiderült, hogy dolgozni akaró, a munkája iránt érdeklődő szakmailag alkalmas és felelősségteljes dolgozókat keresnek. A testület vezetője elmondta, a cél az, hogy a tanulók a képzésekkel gyakorlatot szerezzenek. Olyan tényleges gyakorlatot, amelyek a tényleges munkavégzésre készítik fel őket. Erre kiváló eszköz az egyre hangsúlyosabb duális képzés. Kőkuti Attila hozzátette: a most meghozott döntések hatásait 5-10 év múlva érezhetjük először.

Árva-Nagy Sándorné

, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum nemrégiben kinevezett főigazgatója a szakképzés átszervezésével kapcsolatban kifejtette: a képzőintézmények strukturális idén megtörtént átalakításának célja egyebek mellett a gazdaság fejlődésének támogatása, valamint a munkanélküliek számának csökkentése volt. Sőt jelentősen változtatnának azon a mutatószámon is, amelyből szerint minden második álláskereső szakképzetlen. A több város szakképző iskoláit működtető központban jelenleg 132 szakmát tanulhatnak a jelentkezők 19 szakmacsoportban. A Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Roadshow-jának hódmezővásárhelyi állomása arra is kiváló lehetőséget teremtett, hogy a térség gazdasági életének szereplői elmondhassák véleményüket a szakképzésről. Idén még két városban tehetik meg ugyanezt: november 9-én Szegeden, november 24-én pedig Szentesen tartják meg a rendezvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.