Közélet

Az integrációért hajtottak

Az integrációért hajtottak

2015. október 5., hétfő
Az integrációért hajtottak
motivacio_muhely_bicikli

Szeptember 20. és 26. között a szegedi Motiváció Műhely munkatársai és önkéntesei azért bicikliztek el Szegedről Nyíregyházára, hogy az ingyenes, minőségi oktatás mindenki számára elérhető legyen. Arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a magyar oktatási rendszer sereghajtó a tanulók szociális körülményeiből fakadó hátrányok ledolgozása tekintetében.

"Mi a Motiváció Műhelyben évek óta azon dolgozunk, hogy a szegregált oktatás okozta, szinte behozhatatlan hátrányok minél kevesebb gyermek életét tegyék tönkre Magyarországon. Tanodákat, valamint érzékenyítő programokat működtetünk. Mindig is tudtuk, hogy nincs könnyű dolgunk. A politikai környezet egyre kevésbé támogató az integrált oktatással szemben, ám ez soha nem vette el a kedvünket. Azt is tapasztaljuk nap mint nap, hogy a közvélemény általában nem érti, mit jelent az integráció, és gyakran pont azzal keverik össze, ami ellen mi is küzdünk: a szegregációval. Csapatunk a túra egyes állomásain érzékenyítő foglalkozásokat tartott középiskolákban, melynek célja az volt, hogy a fiatalok érezzék át a szociális hátrányok okozta nehézségeket. Nyíregyházán a túrát előadások, kerekasztal-beszélgetés és nyilvános társasjáték zárta. Az út során 217 középiskolás és egyetemista fiatallal beszélgettünk mintegy 9,5 órán át, 26-szor játszottunk érzékenyítő társasjátékunkkal, a Mentortársassal. 320 km-t tekertünk le, a facebookon 25000 embert értünk el, és 250-en osztották meg bejegyzéseinket. Az út során azt tapasztaltuk, hogy a gimnazisták, hallgatók nincsenek tisztában az oktatási szegregáció fogalmával, nincsenek tisztában a hátrányos helyzet létezésével és ennek fogalmi meghatározásával, illetve a mélyszegénységben élők élethelyzetével. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a szegénység 3.5 millió ember, azaz Magyarország lakosságának harmada számára mindennapi problémát jelent, akkor ez nagyon komoly hiányosság. A beszélgetések hatását tükrözik az olyan vélemények is, mint amit az egyik középiskolás lánytól hallottunk: "Ha nekem így kellene élnem, biztosan felkötném magam." - írja a Motiváció Műhely sajtóközleménye. http://www.youtube.com/watch?v=FQiW5ftygpM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.