Gazdaság

A tervezettnél kedvezőbben alakul az idei hiány

A tervezettnél kedvezőbben alakul az idei hiány

2015. október 20., kedd
A tervezettnél kedvezőbben alakul az idei hiány

Kiegyensúlyozott az idei költségvetés, a hiány kedvezőbben alakul az eddig tervezett 2,4 százaléknál - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: a bizonytalanságot jelentő tényezők - az Európai Unió pénzeinek megérkezése, a vitatott tételek - a költségvetés egyensúlyát nem érintik, ezeket a pénzeket úgy kell tekinteni, mintha az ország rendelkezésére állnának. Kifejtette: ebből adódóan lehetséges, hogy a központi költségvetés GDP-arányos hiánya a tervezett 2,4 százaléknál valamivel alacsonyabb lesz, és el lehet érni a 2 százalék körüli hiánycélt. A növekedési adatok kedvezőek, a belföldi folyamatokat illetően "rendkívül kézben tartott költségvetést látunk idén" - mondta. Az idei költségvetés migránsválság miatti módosításáról azt mondta: a több tízmilliárdnyi kiadást egyrészt a kiadási főösszeg megemelése, másrészt a magyar adófizetők adózási fegyelme teszi lehetővé. A gazdaság jelentősen fehéredett az online pénztárgépek és az útdíjfizetési rendszer bevezetésével, így ezek a tételek nyújtanak fedezetet a migrációs válsággal kapcsolatban felmerült költségekre - tette hozzá a Költségvetési Tanács elnöke.

Kovács Árpád

közölte: az idei költségvetés módosításáról még nem döntött a KT hétfőn, mert a kormányzat jelezte, hogy még egy 25 milliárd forintos, a modern város koncepcióval összefüggő fejlesztési kérdéshez kapcsolódó tételt rendezne. A tanács korábbi véleménye a módosításról már ismert. Idén nem volt sok költségvetési módosítás, az elnök kiegyensúlyozott, bevételeiben kiváló adatokat mutató, kiadási adataiban fegyelmezett lefutású költségvetésnek nevezte a 2015-öst.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.