Közélet

A költségvetési forrás adott, mégis megtorpan az alsóvárosi gesztenyesor rehabilitációja?

A költségvetési forrás adott, mégis megtorpan az alsóvárosi gesztenyesor rehabilitációja?

2015. október 28., szerda
A költségvetési forrás adott, mégis megtorpan az alsóvárosi gesztenyesor rehabilitációja?
gesztenyes03kf

A városképi jelentőségű Szentháromság utcai gesztenyesor megújítását 2018-ig ütemezte be a város, ám idén nem kezdődtek meg a tervezett munkálatok, holott a költségvetésben több mint 9 milliót különítettek el erre a célra.

Nagy többséggel, 28 igen és 1 tartózkodás érkezett mellett fogadták el azt a

költségvetés-módosítást

2014-ben, amely tartalmazta a Szentháromság utcai gesztenyesor visszapótlását. A kezdeményező,

Hüvös László

volt, aki elmondta, hogy több mint ötven fa hiányzik az alsóvárosi utcában, és városképi szempontból igencsak visszatetsző, hogy nem pótolták azokat az elmúlt években.

Az első szakasz kivitelezése meg is történt 2014-ben

, akkor a Tisza Lajos körút és a Vitéz utca közötti részen pótolták a fákat, illetve zöld felületeket alakítottak ki. Idén a Batthyány utcáig tartó szakasz lenne a következő, amire 9,2 millió forintot el is különítettek

a város büdzséjében

, de munkának nincsen nyoma. Ez Hüvös László KDNP-s képviselő szerint érthetetlen, hiszen ősszel kellene elvégezni a munkát, amire

Botka László

MSZP-s polgármester a

a szeptemberi közgyűlésen

kijelentette,hogy amit uniós forrásból lehet, azt abból kívánja megvalósítani Szeged városa.

gesztenyes02kf

A KDNP-s színekben politizáló Hüvös László portálunk megkeresésére elmondta, hogy számtalan lakossági megkeresést is kapott, vajon folytatódik-e idén a gesztenyesor megújítása, amire ő nyugodt szívvel mondhatta, hogy igen, lévén a város költségvetésében szerepel erre elkülönített összeg. Az önkormányzati képviselő szerint azzal, hogy uniós forrásokból szeretné a város megvalósítani a fásítási programot, szembemegy az érvényes döntéssel, hiszen 28 igen és 1 tartózkodás mellett megszavazták ezt. „Sajnálatosnak tartom, hogy a közgyűlés által szinte egyhangúlag elfogadott program lehet, hogy csúszást szenved vagy nem is valósul meg. Egy biztos: az eredeti ütemterv borul” – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a szeptemberi közgyűlésen tárgyalt a testület Szeged turisztikai vonzerejéről is, amibe Hüvös szerint a Szentháromság utca egyértelműen beletartozik, hiszen például az alsóvárosi ferences kolostorhoz zömében azon az úton haladnak a városba érkezők.

gesztenyes01kf

A körzet jelenlegi önkormányzati képviselője, az MSZP-s

Sebestyén József

a délmagyar.hu Fogadóóra sorozatában a fasor megújítását firtató olvasói kérdésre azt válaszolta, hogy tudomása szerint szakértők vizsgálják jelenleg az ügyet. Tavaly egyébként már lezajlottak a vizsgálatok,

Szabó József Kristóf

okleveles erdőmérnök felmérte a fasor állapotát.Akkor kifejtette, nem indokolt a fasor teljes cseréje, de a meglévő fák mellé pirosvirágú vadgesztenyét érdemes ültetni, mert az szárazságtűrőbb, illetve bizonyos betegségekkel szemben is ellenállóbb, mint a fehérvirágú. A felújítási terv része az is, hogy a fák melletti, gyalogosok által nem használt részeken zöld felületeket alakítsanak ki, így több vízhez jutnak a növények. A Szentháromság utca teljes hosszában a fák pótlása, illetve a zöldfelületek kialakítása egyébként több mint 50 millió forintba kerül.

Mi lesz az alsóvárosi gesztenyefákkal? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=582107

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.