Közélet

Videóközvetítés segítségével hallgatják ki a bírók a fellebbező migránsokat

Videóközvetítés segítségével hallgatják ki a bírók a fellebbező migránsokat

2015. szeptember 15., kedd
Videóközvetítés segítségével hallgatják ki a bírók a fellebbező migránsokat
tanuvedelem01_ia

A Szegedi Törvényszék tárgyalja a kerítésrongáláshoz, tiltott határátlépéshez kapcsolódó ügyeket és a BÁH végzések felülvizsgálati kérelmeit.

A mai napon hatályba lépett a 2015. évi CXL. törvény, amely a tömeges bevándorlással kapcsolatos helyzet törvénymódosításait tartalmazza. A Szegedi Járásbíróságot és a Szegedi Törvényszéket két ügyszakát érinti ez. „A büntető ügyszakhoz tartozik a határzár megrongálása, a határ tiltott átlépése, vagy a határzárral kapcsolatos építőmunka akadályozása, ezek esetében a Szegedi Járásbíróság, illetve a másodfokú eljárásnál a Szegedi Törvényszék kizárólagos illetékességét állapította meg a törvény. A menekültügyi határozatok kapcsolatos felülvizsgálati eljárások kerültek a Szegedi Munkaügyi és Járási Bírósághoz” – mondta el a sajtó munkatársainak

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke. Tárkány-Szűcs Babett hangsúlyozta, hogy mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítottak. A törvényszék 27 bíróján felül szükség esetén, további 130 bíró, 90 bírósági titkár, 235 igazságügyi alkalmazott rendelhető ki, akik az ügyérkezés függvényében állnak a törvényszék rendelkezésére. A munkában nem csak a szegedi bírák, hanem a gyulaiak és a szolnokiak is részt vesznek. A büntetőügyeket soron kívül folytatják majd le, a határzárral kapcsolatos ügyeket a Széchenyi téri bírósági épületben tárgyalják, de kaptak két helyiséget a rendőrségtől is. Tettenérés esetén nyolc napon, beismerés esetén tizenöt napon belül kell a bíróság elé állítani a vádlottat. Ezen ügyekben kötelezően vesz részt tolmács, aki lefordítja a vádiratot és az ítéletet is az illető anyanyelvére. Az ítéletet a kirendelt védőnek kézbesítik ki. A felülvizsgálati eljárások miatt viszont kiépítettek egy zárt láncú rendszert a tompai és a röszkei tranzitzónában is, amelynek segítségével a bírók akár saját irodájukból is meghallgatják az ügyben érintettet, illetve ugyanígy tudnak bekapcsolódni a tolmácsok is. Azonban egyelőre még nem tudják, hogy mennyi kérelem fog beérkezni, csak az biztos, hogy nyolc napjuk van eljárni a bíráknak. Nem hallgatnak meg mindenkit személyesen, csak azokat, akiket szükséges. Egyelőre úgy tudják, hogy nem fognak konténerben dolgozni – válaszolta egy újságírói kérdésre Tárkány-Szűcs Babett. Jelenleg még nem jártak el egy ügyben sem a szegedi bírók, a kerítésrongálások is még a rendőrségi meghallgatás szakaszában járnak. Hétköznap 8-tól 18 óráig, hétvégén 8-tól 16 óráig tárgyalják a soron kívüli ügyeket a bírák.

A mai napon hatályba lépett a 2015. évi CXL. törvény, amely a tömeges bevándorlással kapcsolatos helyzet törvénymódosításait tartalmazza.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=570497

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.