Írjon nekünk

Kultúra

Tágas tér fesztivál: újra Szegeden A velencei kalmár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

velencei_kalmar_krszk

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak közreműködésével a nagy sikerre való tekintettel ismét bemutatja a Kisszínházban tavasszal telt ház előtt színre vitt produkcióját, William Shakespeare A velencei kalmár című komédiáját.

A produkciónak ezúttal az Ökumenikus Lelkészkör által szervezett Tágas Tér Fesztivál és az újszegedi szabadtéri színpad ad otthont szeptember 27-én, 13 órai kezdettel. A rendezvény ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A velencei kalmárt Shakespeare 1596-ban, legtermékenyebb darabírói korszakában, a nagy vígjátékok és nagy tragédiák korszakában írta. A saját korában vígjátéknak játszották, a 19. századtól tragédiának, ma a regényes színművek közt tartják számon.

A történet

A virágzó tengeri kereskedelem központjában, a nyitott, nyüzsgő, karneválos Velencében és Belmont zárt mesevilágában játszódik. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól, a velencei kalmártól egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét. Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot. Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testéből. Az üzletet lakomával pecsételik meg. Amíg Shylock a keresztények nemszeretem vacsoráján időzik, a lánya, Jessica megszökik szerelmével, Lorenzóval, egy velencei nemes úrral. A hozományról sem feledkezik el. „Bearanyozza” magát apja pénzével és ékszereivel.
Eközben Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérők hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának – végakarata értelmében csak ahhoz mehet feleségül, aki három ládika, az arany, ezüst és ólom közül, helyesen választ –, az elnyerné a kezét és vagyonát. Bassanio érkezése azonban új fejezetet nyit az ő életében is, a férfi sármja magával ragadja, és reménykedni kezd, hogy végre valahára mégiscsak boldog lehet. A próbatétel sikerül, Bassanio jól választ, de közben Shylock a velencei dózse elé viszi a vesztes Antoniót, s követeli a neki járó egy font húst…

Az előadásról – Barnák László rendező:

“Azért ezt a művet választottam, mert szereplői nem csak önmaguk sorsával küzdenek, hanem környezetükkel is. Társadalomban elfoglalt helyük nem stabil, helyzetük labilis, megítélésük pillanatonként változó. Úgy érzem, analógia van e téma és a Szokeresz hallgatóinak mindennapi küzdelmei között.

A mi Velencei kalmár előadásunk nem hagyományos előadás. Más. Nem csak azért, mert előadóit másnak titulálják azok, akik származás, bőrszín, életkörnyezet vagy kulturális eltérések alapján ítélik meg az embereket. Attól is más, hogy nálunk a zsidó Shylocknak több arca van, ahogy a keresztény Antoniónak is. Minden karaktert többen személyesítenek meg.

Előadásunk helyszíne egy közösségi tér. Nevezhetjük társalgónak, színháznak, Velencének vagy Cserepes sornak. A szereplők roma és nem roma származású fiatalok, akik többségükben egyetemisták, részben hátrányos helyzetűek, de leginkább kíváncsiak és vállalkozó szelleműek. A színpad ezúttal az ő fórumukká változik. Mert az ő problémájuk a miénk is.

A hangsúly a közös produktumon van, vagyis azon, hogy a résztvevő egyének közös diskurzuson alapuló, önmaguk és társaik aktív alkotó munkáján keresztül eljutnak egy olyan közös célhoz, ami megmutatja az általuk befektetett szellemi, lelki és fizikai energia eredményét.”

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak közreműködésével ismét bemutatja A velencei kalmár című komédiát – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=573343

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 23.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál