Közélet

Pogácsás: helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia

Pogácsás: helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia

2015. szeptember 30., szerda
Pogácsás: helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia

Helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia, nincs jogállam - fogalmazott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek a magyar önkormányzati rendszer létrejöttének 25. évfordulója alkalmából.

Az államtitkár szavai szerint 1990-ben minden jeles közéleti szereplő egyetértett abban, hogy a rendszerváltoztatás nem lehet teljes a helyi hatalomgyakorlás átalakítása, a modern önkormányzati rendszer létrehozása nélkül. Az alkotmány önkormányzatokra vonatkozó rendelkezésekkel való kiegészítése és az önkormányzati választásokra vonatkozó törvény megalkotása lehetővé tette, hogy 1990. szeptember 30-án már a jogállamiság követelményeinek maradéktalanul megfelelő törvényi rendelkezések alapján tarthatták meg az első szabad helyhatósági választásokat. "Ma 25 éve új korszak kezdődött a települések, megyék közösségei számára, mert újra kezükbe vehették a helyi közügyek intézését" - összegzett

Pogácsás Tibor

, aki szerint mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a települések jelentősen javították a lakosság életkörülményeit, működtették az alapvető közszolgáltatásokat, és nem utolsó sorban megerősítették a helyi közösségeket. Értékelése szerint az első időszakban az önkormányzatok nagy fokú önállósága, döntési szabadsága az átalakuló ország érdekeit szolgálta, a helyhatóságok példamutató erőfeszítései jelentős mértékben tompították az átalakulás során jelentkező társadalmi feszültségeket. Pogácsás Tibor kitért arra, hogy 2010-re az önkormányzati rendszer elérte teljesítőképessége határát. Elodázhatatlannak nevezte a megújulást a nagy ellátórendszerek elmaradt átalakítása, az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztás tisztázatlansága és a finanszírozási rendszer nehézségei miatt. Az új - 2011-ben elfogadott - önkormányzati törvény elsődleges céljaként hivatkozott arra, hogy világos feladatmegosztásra épülő, korszerű, fenntartható közszolgáltatásokat biztosító, hatékonyan működő rendszer jöjjön létre. Kiemelte azt is, hogy a kormány a helyi önkormányzatok adósságának átvállalásával, adósságkorlátok beépítésével megteremtette az önkormányzati működés stabil pénzügyi hátterét. Az eltelt időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, jelezve: folyamatosan figyelemmel kísérik a folyamatokat és készek a szükséges korrekciók elvégzésére. Pogácsás Tibor köszönetet mondott azoknak, akik az eltelt negyed században hozzájárultak az önkormányzati rendszer működtetéséhez, külön kitérve arra a 167 polgármesterre, akik a helyi önkormányzatok megalakulása óta folyamatosan e tisztségükben szolgálják a helyi közösséget. Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává az első helyhatósági választások napját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.