Kultúra

Kerámia nap Hódmezővásárhelyen

Kerámia nap Hódmezővásárhelyen

2015. szeptember 23., szerda
Kerámia nap Hódmezővásárhelyen

A Magyar Kerámia Napja alkalmából egész napos programsorozattal várják a kerámiaművészet iránt érdeklődőket szeptember 24-én Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központba. A nyitott nap rendezvényei Borsos Miklós és tanítványainak kiállítása és a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium köré szerveződnek.

A kerámianap programjai csütörtökön 11 órakor kezdődnek a Nagy Sándor utcai kiállítóhelyen. Borsos Miklós (1906-1992) a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrászának és tanítványainak tárlatán

Grászli Bernadett

, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum igazgatója kalauzolja az érdeklődőket. A mester szellemiségét és iparművészek generációira gyakorolt hatását egykori tanítványai idézik meg; a szakmai beszélgetésen szó lesz

Borsos Miklósról

a művészről, a tanárról és az emlékezetes főiskolai évekről. A délelőtt folyamán

Borsos Annamária

zongora-művésztanár előadásában

Beethoven, Liszt

és

Bach

művei csendülnek fel, megidézve a művész tihanyi kertjében tartott kamara esték hangulatát. A kerámiaközpont nyitott napjára ellátogatók megismerkedhetnek az ott folyó magas színvonalú kutatással, oktatással, betekintést nyerhetnek a kiállításokba és a Hódmezővásárhelyen zajló művésztelepi "együttgondolkodásba". A XVIII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium (témája: „Európa közepén”) művészei maguk mutatják be alkotásaikat és mondják el gondolataikat munkájuk tükrében, de az érdeklődők megismerhetik a helyi üzemek biztosította, illetve a művészek által használt anyagokat, technikákat, technológiákat. A délután 5 óráig tartó kerámianapon lesznek még az új alapanyagokat, mázakat és eljárásokat szemléltető ismertetők, valamint égetési bemutatók is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.