Közélet

Jó hír a 9000 Csongrád megyei kertészetnek - immár közmunkásokat is várnak a mezőgazdaságban

Jó hír a 9000 Csongrád megyei kertészetnek - immár közmunkásokat is várnak a mezőgazdaságban

2015. szeptember 8., kedd
Jó hír a 9000 Csongrád megyei kertészetnek - immár közmunkásokat is várnak a mezőgazdaságban
munkaugyi_nyilt_nap01kf

Mezőgazdasági idénymunkát végeznek a közfoglalkoztatottak – többek között erről tájékoztatták a „Mi fán terem a szabályszerű foglalkoztatás a földeken?” fórumsorozat keretében a gazdákat Szegeden. Csongrád megye 9000 kertészete nagyon várta már az erről szóló döntést, folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek, hiszen a közmunkaprogram elszívta tőlük a munkaerőt.

A mezőgazdasági foglalkoztatók számára indított tájékoztatósorozatot a kormányhivatal és az agrárkamara. „A nyár elején született kormányzati döntés arról, hogy a közfoglalkoztattakat is lehet alkalmazni mezőgazdasági idénymunkára. Amíg a mezőgazdaságban dolgozik az érintett, addig a közfoglalkoztatotti jogviszonya szünetel, és piaci körülmények között dolgozhat” – mondott példát

Juhász Tünde

kormánymegbízott arra, hogy miről is tájékoztatják a Csongrád megyei gazdákat a mezőgazdaságban történő foglalkoztatás szabályaival kapcsolatban. Igaz, a nyár elején lépett életbe az erről szóló jogszabály, a kormánymegbízott arra nézve nem rendelkezett adatokkal, hogy a mostani idényben vajon alkalmazott-e mezőgazdasági foglalkoztató közfoglalkoztatottat. Juhász Tündétől azt viszont megtudtuk, hogy a munkáltatók október végéig jelenthetik be, hogy 2016-ban mennyi közmunkásra lenne igényük a mezőgazdaságban.

munkaugyi_nyilt_nap04kf

A Nemzeti Agrárkamara üdvözli az új szabályozást – erről már

Kispál Ferenc

beszélt. „Igazából már hamarabb szükség lett volna erre a döntésre, hiszen 9000 kertészet van Csongrád megyében, közülük sokan végeztetnek idénymunkát. Amikor beindult a közmunkaprogram, akkor elszívta ezt a munkaerőt tőlük, és külső erőket kellett alkalmazniuk” – mondta el a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki szerint akár a dupláját is megkereshetik a közmunkások a mezőgazdaságban. „Nagyon sok panasz érkezett hozzánk amiatt, hogy ebben az idényben nem tudtak közmunkásokat fogadni a mezőgazdaságban, például a kertészetek jelezték folyamatosan, hogy munkaerőhiánnyal küzdenek, így kénytelenek voltak román munkavállalókat foglalkoztatni, akik a tapasztalataik szerint kiszámíthatatlanok” – mondta el Kispál. Hozzátette, 27 300 tagja van az agárkamarának Csongrád megyében, őket levélben fogják értesíteni erről a foglalkoztatási lehetőségről. Mint ismeretes, a magyar-szerb határszakasznál a kerítésépítésnél is dolgoztak közmunkások, ahogy

beszámoltunk róla

, november 31-áig országos mintaprogram indult erre, mely keretében Csongrád megyéből a mechanikai határzár építésénél 215 fő közfoglalkoztatottra számítottak.

A „Mi fán terem?” munkaügyi nyílt napok további állomásai:

- Csongrád, szeptember 17. – Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály előadóterme (Kiss Tisza u. 4.) - Kistelek, szeptember 18. – Klebelsberg Művelődési Központ (Petőfi u. 7-9.) - Szentes, október 07. – Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozója (Kossuth tér 6.)

Örömmel fogadták a Csongrád megyei kertészetek, hogy mezőgazdasági idénymunkát is végeznek a közfoglalkoztatottak - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=567286

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.