Kultúra

Három új bemutatóval és két új társulati taggal indítja az évadot a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Három új bemutatóval és két új társulati taggal indítja az évadot a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

2015. szeptember 8., kedd
Három új bemutatóval és két új társulati taggal indítja az évadot a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK
kortarsbalett_evadnyito01kf

Rövid nyári szünet után mozgalmas évad vár a Szegedi Kortárs Balett társulatra, Juronics Tamásék három új bemutatóval is készülnek a Tisza-parti városban.

Három új bemutatóval és számos továbbjátszással vág az évadnak a Szegedi Kortárs Balett - derült ki kedden a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján. A két új taggal bővült csapat az első szegedi bemutatóból ízelítőt adott a Kisszínház balett termében, a Catulli Carmina című táncjátékból adtak elő részletet. A Catulli Carmina nem ismeretlen a társulat előtt, a Művészetek Palotájában már elkápráztatták a budapesti közönséget.

Juronics Tamás

koreográfus, művészeti vezető a darab kapcsán elmondta, a Catullus verseiből szőtt játékban a Lesbia-szerelem kap központi szerepet a zeneileg izgalmas, erős látványvilággal megálmodott történetben. A Catulli Carmina-t november 20-án láthatja a közönség a Nagyszínházban.

kortarsbalett_evadnyito15kf

Juronics Tamás örömmel jelentette be, hogy szeptember 22-én a Tisza-parti társulathoz érkezik

Enrico Morelli

, hogy együtt dolgozzanak a Moderato cantabile című előadáson. A kortárs balett ugyancsak meghívást kapott a fővárosban óriási sikert aratott magyar produkcióban, a Játékkészítőben. A Szegedi Kortárs Balett március 18-án kezdi az új évet Szegeden, ekkor hozzák el ugyanis a 2014 novemberében, MÜPA-ban bemutatott József-legendát. Juronics Tamástól megtudtuk, a Richard Strauss-műre írt eredeti koreográfia változtatásra szorult, s komoly fejtörést okozott úgy színpadra írni, hogy ne csorbuljon a librettó. A sarkos világba ültetett bibliai történet az érzéketlen társadalom és József viszonyát dolgozza fel. Az évad - már ami a szegedi bemutatók sorát illeti - a Kisszínházban zárul, kísérleti műhelymunkával. Fiatal koreográfusok mutathatják meg tehetségüket, az ő rendezéseik sorakoznak ugyanis fel az április 15-i programon. Két új taggal bővült a Szegedi Kortárs Balett társulata:

Bocsi Petra

és

Vincze Lotár

immár a Tisza-parti csapatot erősíti - közös bemutatót is tartottak a sajtótájékoztatón.

Pataki András

igazgató bejelentette: a társulat a 28. évadban több alkalommal lesz jelen Szegeden, ugyanakkor külföldi felkéréseiknek most sem mondanak nemet. 2016 januárjában rögtön Mexikóban kezdenek, ahol egy 300 éves egyetem jubileumi ünnepségén köszöntik őket vendégelőadóként. A Fából faragott királyfi című előadásuk az a már említett Játékkészítő mellett szintén a fővárosba utazik. Igyekeznek tehát minél színesebb repertoárt biztosítani a balett szerelmeseinek.

Egy kis ízelítőt is kaptunk a társulat két új tagjától:http://szegedma.hu/?p=567299

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.