Közélet

Először szerveztek autómentes napot Párizsban

Először szerveztek autómentes napot Párizsban

2015. szeptember 27., vasárnap
Először szerveztek autómentes napot Párizsban

Először szervezett autómentes napot Párizsban a fővárosi önkormányzat: vasárnap délelőtt 11 óra és délután 6 óra között tilos gépjárművel behajtani a francia főváros központjába.

Az első autómentes napot Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere együtt nyitotta meg a brazíliai Sao Paulo, valamint Brüsszel és Bristol városvezetőivel a Champs-Elysées sugárúton. A három külföldi város már szervezett autómentes napot. Félórával a lezárást követően a világ egyik legszebb sugárútján már hömpölygött a tömeg, az emberek örömmel vették birtokba a kétszer négysávos utat. A belváros északi részén található Les Grands Boulevards és a déli részen található Boulevard Saint-Germain között zárták le a gépjárművek számára a várost, nyugaton a Concorde, keleten pedig a Bastille tér a határ. Az autókat az Invalidusok és az Eiffel-torony előtti Mars-mező környékéről, valamint a Montmartre-ról és a Párizst övező boulogne-i és vincennes-i parkokból is kitiltották. A prefektúra már hetek óta óriásplakátokon hirdette az akciót, és arra kérte a gépjárművek tulajdonosait, hogy mindenképpen kerüljék el vasárnap Párizs belvárosát. A behajtási tilalom nem vonatkozik a mentők és a rendőrség járműveire, valamint a taxikra, a buszokra és a környéken lakók járműveire. A párizsi klímakonferencia előtt két hónappal rendezett autómentes nap célja felhívni a párizsiak figyelmét a környezetszennyezés és az éghajlat-felmelegedés elleni közdelem fontosságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.