Közélet

Botka: Rögzíteni kell az önkormányzatisághoz való jogot

Botka: Rögzíteni kell az önkormányzatisághoz való jogot

2015. szeptember 30., szerda
Botka: Rögzíteni kell az önkormányzatisághoz való jogot

Az MSZP az önkormányzatisághoz való jog alaptörvényben való rögzítése mellett a helyi feladat- és hatáskörök további elvonásának abbahagyását, a normatív finanszírozás visszaállítását, az alap- és középfokú oktatási intézmények fenntartói jogának visszaadását követeli az önkormányzatok számára - közölte Szeged szocialista polgármestere szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Botka László

, az ellenzéki párt választmányi elnöke a magyar önkormányzati rendszer létrejöttének 25. évfordulója alkalmából azt mondta, követelik azt is, hogy az alaptörvény ismét mondja ki az önkormányzati vagyon önálló jellegét, mert most lényegében korlátlanul "elkobozhatja" az állam a tulajdonukat. Követelik - folytatta - , hogy a szociális ellátás és a segélyezés kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, valamint hogy az állam adja vissza az elvont forrásokat. Botka László szerint 500 milliárd forinttal többet vettek el a településektől, mint amekkora terhet jelentett az adósságszolgálat. Hozzátette: jelenleg szubjektív szempontok alapján történik az önkormányzatok állami finanszírozása, e helyett szeretnének egy objektív, ha úgy tetszik normatív támogatási rendszert. Mint mondta, azt javasolják, a kisebb települések által fenntartani nem tudott oktatási intézmények kerüljenek állami kézbe. Úgy fogalmazott, abban hisznek, hogy egy ország akkor működik jól, hogyha az emberek számára a legfontosabb közszolgáltatásokat helyben szervezik meg, az önkormányzatiság az nem a polgármesterek és a képviselők joga, az a helyi közösséget illeti meg. Botka László elmondta, 2010-ben a Fidesz azt ígérte, megmenti a településeket, de az elmúlt években semmi másról nem szólt a politikája, mint az önkormányzatok jogfosztásáról, illetve arról, hogy jelentősen csökkent az önkormányzatok által a lakosságnak nyújtott közszolgáltatások színvonala.

Tóth József

, Budapest XIII. kerületének MSZP-s polgármestere, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke úgy értékelte, hogy jelenleg pórázon tartják az önkormányzatokat, amelyek leépülését lehet tapasztalni. Szerinte nagy hiba van abban a rendszerben, amelyben az önkormányzatok közel 60 százaléka kér működési kiegészítő támogatást. Szóvá tette, hogy a túlzott centralizáció odavezetett, hogy ma már nem helyi közügy az oktatás, a szakorvosi ellátás, a gyermekvédelem, a szociális segélyezés. Tóth József szerint ez a nap most nem az ünneplésre, hanem a korrekcióra lenne alkalmas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.