Közélet

Szökések és hajtóvadászatok péntekje: balhésorozat Röszkén, Szegednél csíptek el 300 migránst + FOTÓK, VIDEÓK

Szökések és hajtóvadászatok péntekje: balhésorozat Röszkén, Szegednél csíptek el 300 migránst + FOTÓK, VIDEÓK

2015. szeptember 4., péntek
Szökések és hajtóvadászatok péntekje: balhésorozat Röszkén, Szegednél csíptek el 300 migránst + FOTÓK, VIDEÓK
migrana_osszefoglalo_pentek26_gs

Előbb kövekkel dobálóztak, majd több százan szöktek el az autópálya felé a röszkei hangártól. Délután a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük a dühöngő bevándorlók ellen. Négy óra körül mintegy 300 migráns Szeged felé indult a vasúti sínek mentén az ideiglenes gyűjtőponttól, Szentmihálynál tartóztatták fel őket.

A nap videós összefoglalója a Sky News jóvoltából:

http://www.youtube.com/watch?v=xZgbg8GgYSk

Az eseményeket pedig élő tudósításban követtük nyomon:

18.35: Szentmihályt minden migráns elhagyta

Önként buszra száll az a 200-250 migráns, aki több kilométert gyalogolt Szeged felé, miután kitört a röszkei Dugonyi úti gyűjtőpontról péntek délután - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csoportot busszal viszik vissza a röszkei gyűjtőhelyre - erősítették meg, amit a SZEGEDma.hu korábban már megírt. Egyes értesülések szerint nem mindenkit a hangárba vittek, hanem a migránsok egy csoportját Nagyfára.

18.30: Frissítés: Nem tudtak kitörni a migránsok a hangárból Röszkén rendőrök, kutyás rendőrök visszaverték a migránsok újabb kitörési kísérletét. Farkasszemet néznek egymással a rendőrök és kb. 150-200, a hangárban lévő határsértő. 18.25: Röszkén ismét kitörtek a migránsok Miközben Szentmihályról megkezdték a migránok elszállítását, a röszkei hangárban újabb lázadás tört ki, ma már talán a harmadik balhé ez... Hamarosan a helyszínen vagyunk, és beszámolunk róla, mennyi migráns szökött meg. 18.10: Patthelyzet Szentmihálynál Szentmihálynál a Harcos utcában továbbra is tárgyalásban áll a rendőrség és a 300 migráns. A komoly védőfelszerelésben lévő rendőrök igyekeznek meggyőzni a határsértők csoportját, szálljanak buszokra, és menjenek velük vissza a hangárba Röszkére. A migránsok azonban tovább akarnak haladni Ausztria, Németország felé. 17.20: Szeged-Szentmihálynál tartóztatták fel a migránsokat A rendőrök és a polgárőrök feltartóztatták azt a mintegy 300 migránst Szeged-Szentmihálynál, akik a vasúti sínek mentén lépték át a szerb-magyar határt, ám a gyűjtőponttól továbbhaladtak Szeged felé. Az illegális bevándorlók közül Szentmihályig jutottak el mintegy kétszázan, többen korábban leültek pihenni. A rendőrök egy vasúti átjárónál állították meg a csoportot, és leültették őket a földre. A migránsokat testpáncélt viselő, sisakos rendőrök állják körbe - jelenti a SZEGEDma.hu munkatársa a helyszínről. Fotóink hamarosan!!!
migransok_szentmihaly_01_gs
A HírTV helyszíni tudósítója azt elmondta, hogy vizet és élelmet osztottak a migránsoknak, és igyekeztek megnyugtatni őket. Közben arról is érkeznek hírek, hogy nem csökken a menekültáradat, folyamatosan lépik át illegálisan a zöldhatárt. A HírTV tudósítója szerint akár az eddigi rekordokat is megdöntheti az egy nap alatt előállítottak száma.
migransok_szentmihaly_02_gs
16.30: Nyugalom van a hangárnál Nyugodt a helyzet a röszkei migrációs gyűjtőpontnál - jelenti a helyszínről tudósítónk. Időközben az autópályán a hangárból kitört migránsok által megrongált a vadhálót is helyrehozták. 16.10: A röszkei hangárból kitört illegális bevándorlókat elfogták a rendőrök. A gyűjtőhelyről viszont több százan indultak el Szeged felé Hiánytalanul elfogták a rendőrök azokat az illegális bevándorlókat, akik péntek délelőtt két hullámban áttörték a röszkei migrációs gyűjtőpont ("hangár") kerítését és elfutottak az M5-ös autópálya irányába - írja a police.hu. Röszke külterületén, a Dugonyi úton lévő gyűjtőhelyről, vagyis a sínek mellől, rendőrségi becslés szerint mintegy 300 illegális bevándorló indult el nemrég Szeged irányába. A rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében. 15.40: Rendőrség: Könnygázzal fékezték meg az illegális bevándorlókat A röszkei migrációs gyűjtőponton péntek délután illegális bevándorlók verekedtek össze, majd a rendőröket kővel dobálták meg. A rendőrök a támadást könnygázzal fékezték meg -írja a police.hu. 15.35: Folyamatosan szállítják el a határsértőket A rendőrség nem ad tájékoztatást arról, hogy hova viszik a gyűjtőpontról a migránsokat. A buszok folyamatosan közlekednek, elsőként nőket és gyerekeket szállítanak el, valamint indult egy busz gyors-kötözővel megbilincselt férfiakkal is. 15.25: Az újságírókat is kővel hajigálták Gyakoriak a kisebb rendbontások, több is történt az utóbbi időszakban a hangárnál, tudósítónk arról számolt be, hogy a kerítésen kívül álló újságírókat is kővel dobálták meg a migránsok. Ezek az összetűzések egyébként rövid ideig tartanak.
migransok_roszke06_gs
15.15: Ismét dobálják a rendőröket A Hír TV helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a hangár északi oldalán vizes palackokkal, papucsokkal és minden kezükbe akadó tárggyal elkezdték megdobálni a rendőröket. A táborban mintegy kétezren lehetnek, közülük egy 3-500 fős csoport akar továbbmenni, ők azok, akik még nincsenek regisztrálva. Igyekeznek felgyorsítani a hangoskodók regisztrálását, hogy tovább szállíthassák őket a hangárból, mivel a határ felől folyamatosan érkeznek a migráns csoportok. 15.00: Tömegverekedés tört ki a hangárnál A röszkei hangárnál a kerítésen belül két migráns csapat esett egymásnak, botokkal és karókkal ütötték egymást. A rendőrség nem avatkozott közbe, mivel a higgadtabb migránsok választották szét a verekedőket. A botokat és karókat végül kihajigálták a kerítésen kívülre, az összetűzés oka egyelőre ismeretlen. 14.55: Elfogták az összes kiszökött migránst A rendőrség időközben az összes migránst elfogta, akik kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba. 14.30: Ismét feszültség a hangárban: a benti tömeg az autópálya felőli oldalról a település felőli részre nyomult át, skandálásba kezdett, és kövekkel dobálta meg a rendőrök sorfalát. A rendőrök könnygázspray-vel fújták le őket, ezt követően visszább húzódtak, majd helyreállt a nyugalom. A rendőröknek néhány külföldi újságíróval is meggyűlik egyébként a bajuk, a sajtó ezen munkatársai nem hajlandóak megérteni, hogy bizonyos területekre nem léphetnének be. Több száz rohamrendőr lehet egyébként a tábor kerítésén kívül, belül pedig akár 2000 migráns. 13.45: Helyszíni fotógalériánk ismét frissült, tekintsék meg alul! 13.40: Buszokkal kezdték elszállítani a migránsokat a röszkei hangárból, ahonnan továbbra is hangoskodás hallatszik, de korántsem akkora most a feszültség, mint egy-másfél órája volt. Az elfogott határsértőket rendőri sorfal között kísérik vissza - jelenti tudósítónk az autópálya hídjáról. Egyébként mivel a rendőrök körbezárták a tábor területét, így az autópályára senki sem juthat fel migránsok közül, ezért újra megnyitották a korábban átmenetileg lezárt M5-ös autópályát.
migransok_roszke_tabor37_gs
13.10: A röszkei hangárnál több sorban állnak sorfalat a rendőrök, a migránsok már "Budapest, Budapest!" skandálásba is fogtak, tehát értesültek róla, hogy a Keletiből sokan gyalog indultak tovább. Az autópálya hídjáról munkatársunk azt látja, hogy odalent a pálya környékén folyamatosan kapják el a hangárból kitört határsértőket. Idebent Szegeden megint komoly szirénázás jelzi, hogy újabb erősítést kaphatnak a Röszkén munkában lévő rendőri egységek. http://www.youtube.com/watch?v=TMrqH0eEFQ4 13.00: Az autópálya oldalában több csoportot is elkaptak már a hatékonyan és gyorsan intézkedő rendőrök, ugyanakkor a döntő többség még szökésben lehet - jelenti a helyszínről tudósítónk. 12.50: A SZEGEDma.hu értesülései szerint a kitört migránsok egy része az ügyintézés lassúsága miatt háborodott fel, mások a sajtóval szerettek volna beszélni. A balhéban az is szerepet játszhatott, hogy az utóbbi órákban ismét megnőtt a határsértők létszáma a röszkei hangárban. 12.45: Az m1 úgy tudja, hogy a menekülteknek a lassú ügyintézésből lett elegük. Szószólójuk azt mondta, hogy kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket, ha nem gyorsul fel az ügyintézés, akkor arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki. A menekültek az autópálya vadrácsát átszakítva futottak át az úton, majd elszaladtak egy mezőre. Készenléti rendőrök eredtek a nyomukba - ezt írja az index.
migransok_roszke_tabor16_gs
12.40: A média munkatársait elküldték a helyszínről, a kerítéstől a rendőrök, azt mondták, a sajtó jelenléte tovább ingerli a migránsokat, ezáltal zavarja és veszélyezteti a rendőrség munkáját. Távolabbról követjük tovább az eseményeket, illetve figyeljük, hol tart a megszökött sok száz (hivatalos rendőrségi adatok szerint mintegy 300, korábbi helyszíni információink szerint akár 1500) szökevény begyűjtése. 12.30: Rendőrségi becslés szerint 300 illegális bevándorló 2015. szeptember 4-én 11 óra 30 perckor két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében. A rendőrök a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli - kapta meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos közleményét a SZEGEDma.hu. Ezek szerint a helyszínen kapott információ, mely 1500 szökevényről szólt, túlzónak bizonyult. 12.25: Újabb rendőrségi buszok mellett számtalan kisbusz futott be. Miközben az eső is elkezdett esni, odabent egyre hangosabban és elkeseredettebben skandálnak a határsértők. 12.20: Mint fotóinkon is láthatják, óriási a rendőrségi készültség a hangárnál. A rendőrök sorfalat állnak a hangár előtt, miközben bentről a "Freedom! Freedom"! és "Syria, Syria!" skandálás hallatszik a migránsok részéről. 12.10: Továbbra is folyamatosan érkeznek Szegedről a rendőrök, illetve több mentőautó is befutott, valamint kétbusznyi készenléti rendőr pajzzsal, rohamsisakkal. Próbálják biztosítani a menekülttábort, hogy aki még belül van, azok már ne tudjanak megszökni, illetve hatalmas erőkkel dolgoznak azon is a hatóságok, hogy összegyűjtsék azokat, akik kitörtek a hangárból. 12.00: Farkasszemet néz 50 rendőr és 100 migráns most a gyűjtőtábornál. Körülbelül 1500 migráns szökhetett meg a befogadóállomásról - értesült a helyszínen a SZEGEDma.hu, mintegy ezren az autópálya felé, ötszázan pedig Röszke település irányába távoztak, ezt mondták forrásaink. A rendőrök hajtóvadászatot indítottak, hogy összegyűjtsék őket. Újabb rendőri erősítés indult Szegedről Röszkére, a megyeszékhelyen komoly szirénázást hallani mindenfelé.
migransok_roszke_tabor33_gs
11.45: Komoly fejlemények: két irányba is kitörtek az illegális bevándorlók a röszkei hangárból, egy részük - sok száz fő - az autópálya felé menekült el. A rendőrök nem tudtak ez ellen mit tenni. Most érkeztek meg az újabb rendőri egységek, egy részük golyóálló mellényt visel, és pajzs is van náluk. 11.30: Miközben a reggel nyugodtan telt, pénteken késő délelőtt ismét balhé tört ki a migránsok között a röszkei hangárban. Komoly rendőri erők indultak a helyszínre Szegedről is. Több illegális bevándorló megpróbál a kerítésen keresztül kimászni és megszökni, mások hangosan skandálnak, és úgy tudjuk, kövekkel is dobálóztak. Egyelőre nem ismert, mi okozta a feszültséget. A hangártól nem messze lévő gyűjtőponthoz a vasúti síneknél folyamatosan érkeznek a migránsok, tudósítónk épp egy 300 fős csapatot látott érkezni. Közben két rendőrautó indult el innen a hangár felé, ahol a balhé kialakult.

Farkasszemet néz 50 rendőr és 100 migráns most a gyűjtőtábornál. Körülbelül 1500 migráns szökhetett meg a befogadóállomá...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.