Bulvár

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

2015. augusztus 11., kedd
Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót
Hõség - Hõségriadó Budapesten és több megyében

Vasárnap éjfélig meghosszabbítja a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményük szerint a következő napokban sem lesz enyhülés, folytatódik a kánikula, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul. Emlékeztetnek, hogy az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg múlt szerdától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, "hőségriadó" szintre emelte. Közölték azt is, hogy a mostani hosszabbítással már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban - vasárnappal bezáróan - már 11 napos lesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján arra figyelmeztetett, hogy szerdán kis mértékben tovább erősödik a nappali felmelegedés. Azt írták: bár az ország időjárásában továbbra sem várható jelentős változás, "a felső légkör kiszáradásával" egyidejűleg egy-két fokkal melegebb levegő érkezik a térség fölé. A hőség legalább a jövő hét elejéig kitart. Az előrejelzés szerint szerdán sok napsütésre, száraz időre lehet számítani. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 34-38 Celsius-fok között valószínű. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet a Dunántúl délnyugati részén és az Északi-középhegység völgyeiben 25, az ország nagy részén viszont 26, 27 fok körül várható, sőt a nagyvárosokban a 28, 29 fokot is elérheti. A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi területén a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ÁNTSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten a hőség veszélyeire figyelmeztetve felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Mint írják, ajánlatos ilyenkor több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető azoknak a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet. A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők is, a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

>Vasárnap éjfélig meghosszabbítja a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót az ÁNTSZ - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558974

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.