Közélet

Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkal

Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkal

2015. augusztus 27., csütörtök
Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkal
vona_migransok05kf

A nagyállomáson a MigSzol önkéntesei szerdán még nem tapasztalták a migránsok számának növekedését, csütörtökön délután azonban több százat szállítottak a vasútállomásra. Szalai Balázstól megtudtuk, a röszkei gyűjtőpontnál is segítenek, például az ott lévők buszokhoz irányításában, és természetesen vizet és élelmet is osztanak.

Szerdán még nem tapasztalták a MigSzol Szeged önkéntesei, hogy jelentősen növekedett volna az Indóház térről útra kelő migránsok száma, de

csütörtökön kora délután

már nagy volt a forgalom, egyre csak hozták buszokkal az embereket, akiket a peronra is felkísértek a rendőrök, és a számukra fenntartott kocsikhoz irányították a határsértőket.

Szalai Balázs

, a MigSzol Szeged önkéntese elmondta, elkezdtek a röszkei gyűjtőponthoz is kijárni segíteni, mert úgy látták, hogy a rendőrségnek elkél a segítség, hiszen egyszerre kell védeniük a határsávot, összegyűjteniük az embereket és elszállításukról is gondoskodni. Szendvicseket és vizet is osztottak, valamint például abban is segédkeztek, hogy a buszokra kik szálljanak fel. „Abban segítettünk a rendőröknek, hogy elkezdtük szervezni a buszindulásokat, mert találkoztunk olyan emberrel is, aki reggeltől késő délutánig a gyűjtőponton volt, mert nem sikerült feljutnia addig egyetlen buszra sem” – mondta el portálunknak. Mivel időről-időre felgyűlik a szemét a gyűjtőpontnál, azt is megszervezték Szalai Balázsék, hogy a gyűjtőpontnál lévő határsértőkkel együtt szedték össze a szétdobált hulladékot. Megjegyezte, szerdán kezdtek el segédkezni a buszindulásoknál és a szemétszedés is új dolog, az önkéntesek még nem tapasztalták ki teljesen, hogy mibe lehet bevonni a buszra várakozókat. Tegnap egyébként viszonylag kevés bangladesi és pakisztáni volt a határnál, őket például külön csoportba ültették le, és amint jött egy busz, akkor közülük is választottak ki embereket, hogy lássák, őket is továbbszállítják tízes csoportokban a hangárhoz. „Egészen csütörtök hajnali háromig kint voltam Röszke mellett, és kiemelném, hogy egy nagyon jó csapat rendőr volt a gyűjtőpontnál egész nap, nagyon jól együtt lehetett dolgozni velük. Semmilyen konfliktus nem volt a menekültek és a rendőrök között. Azt azért láttuk az egyenruhásokon, hogy kicsit megkönnyebbültek, hogy nem nekik kell például a buszindulásokat koordinálni és elmagyarázni az embereknek, hogy mennyit kell még várniuk” – fogalmazott.

migransok_vsaut02_gs

A MigSzol Szeged tagjai igyekeznek felkészülni arra is, hogy a nagyállomásra viszik majd ki buszokkal a feltartóztatott, majd regisztráción átesett migránsokat. A becslések szerint mintegy 600 embert szállítottak csütörtökön délután a vasútállomásra, őket rendőrök például Bicskére és Debrecenbe kísérik. Az önkéntesek szénsavmentes ásványvizet, szendvicsalapanyagokat, így például szeletelt kenyeret, vajat, sajtot és uborkát szívesen fogadnak, illetve a tapasztalatok szerint a gyümölcsök közül az almának örülnek leginkább az emberek, ráadásul jól eltartható gyümölcsről van szó. A felajánlások sorában örülnének továbbá például sörsátornak is, amit kivinnének a röszkei gyűjtőponthoz, ahol bár mobil WC és szemetes van, sehova sem lehet behúzódni a mezőn a tűző nap elől.

Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkalKLIKK: http://szegedma.hu/?p=563068 Posted by Szegedma Hírportál on2015. augusztus 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.