Kultúra

Kerámiaedények a közműárokból - öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei

Kerámiaedények a közműárokból - öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei

2015. augusztus 12., szerda
Kerámiaedények a közműárokból - öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei
bronzkori_edenyek_hodmezovasarhely

Egy tíz edényből álló késő bronzkori kerámiaegyüttes került elő nemrégiben a kishomoki csatornázás során Hódmezővásárhelyen, a Szőlőhalmi lelőhelyen. A hónap elején feltárt edények mellett számos értékes lelettel gazdagodott a Tornyai János Múzeum régészeti gyűjteménye az elmúlt hónapokban, a város környékén végzett különböző régészeti feltárások során.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum régészei valamennyi, a város közigazgatási területén folyó nagyobb volumenű beruházásnál jelen vannak és végeznek különböző régészeti munkákat. A 47-es főút Vásárhely és Kakasszék közötti szakaszán, mind a kerekpárút építés mind a négysávosítás során megelőző feltárásokat, illetve régészeti megfigyelést végeznek. Székkutas csatornázása és a szennyvíztelep építése során több alakalommal kerültek elő szórvány régészeti leletek, de feltárásra is sor került; ez utóbbi egy római kori szarmata temetőt, valamint egy Árpád-kori települést is érintett. A kishomoki szennyvízcsatornázás során több esetben bukkantak elő szórvány, szarmata és középkori cserepek. A megfigyelést végző régészeknek sokáig úgy tűnt, hogy a legjelentősebb régészeti terület, a Kishomok, Szőlőhalom lelőhely elpusztult. Július utolsó napjaiban azonban a legnagyobb meglepetésre egy 40 cm széles árokban egy 10 edényből álló késő bronzkori leletegyüttes tűnt fel. A zömében kis ivóedényekből és bögrékből álló anyag szemléletes példa arra, hogy kis területen végzett megfigyelések során is előkerülhetnek nagy jelentőséggel bíró leletek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.