Egyház

Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

2015. augusztus 5., szerda
Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi
deutsch_robert_1

Életének 59. évében elhunyt Deutsch Róbert főrabbi, a budapesti Bethlen téri zsinagóga rabbija, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestületének elnöke, a Budapesti Rabbiság igazgatója - közölte a Mazsihisz szerdán az MTI-vel.

Deutsch Róbert

1956-ban született Debrecenben. Az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula (Csáky) utcai és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől vezette a Bethlen téri zsinagógát - olvasható a közleményben. 1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú évek óta a rabbitestület vezetője. Tagja volt a Mazsihisz vezető testületének, vezetője a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek. Azt írták, Deutsch Róbert "soha nem szakított az ősi hagyományokkal, igyekezett mindent megtenni a vallásos zsidó élet fenntartása érdekében. A Bethlen téri zsinagóga életét felvirágoztatta, erős vallásos közösséget, szilárd minjent teremtett". Vezetése alatt működött a zsinagógában az Oneg Sabat Klub, az első cionista szellemi páholy, valamint a konzervatív zsidó diákszervezet, a Marom. Munkájának köszönhetően lett díszterme a zsinagógának, megújult az udvarban az emlékmű és játszótér került a kertbe. 2002-ben ő avatta fel a felújított makói zsinagógát. A csaknem három évtized során több száz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére - írták. Deutsch Róbert az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést. Deutsch Róbertet csütörtökön 10 órakor, a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra.

Életének 59. évében elhunyt Deutsch Róbert főrabbi, a budapesti Bethlen téri zsinagóga rabbija, a Magyarországi Zsidó...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.