Közélet

Egy lépés az egészségünkért 1. - B. Nagy László: A kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett

Egy lépés az egészségünkért 1. - B. Nagy László: A kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett

2015. augusztus 31., hétfő
Egy lépés az egészségünkért 1. - B. Nagy László: A kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett
egy_lepes_ez-_egeszsegunkert03_gs

A jelenlegi kormányprogramok fontos eleme a lakosság egészségtudatos magatartásának formálása és a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése - mondta el a megyei fejlesztési biztos.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt

szegedi nyitórendezvényén

B. Nagy László

, Csongrád megye fejlesztési biztosa kijelentette: a kormány hosszú távú programjának egyik legfontosabb területe az egészségügyi rendszer, illetve az egészségügyi szolgáltatások átalakítása. „A 2015-ben megfogalmazott egészségügyi stratégiában kiemelt helyen szerepel a megelőzés, illetve már az elmúlt években is jelentős egészségpolitikai lépések történtek egyrészt elsődleges prevenciós intézkedések terén, ilyen volt például

a dohányzásellenes jogszabályok megfogalmazása, a méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV-oltás bevezetése a fiatal lányok esetében, valamint az egészséges táplálkozást segítő közétkeztetési szabályok,

továbbá a másodlagos prevenció területén olyan szűrőprogramok, amelyek konkrét, elsősorban daganatos megbetegedések korai felismerését szolgálják. Ezen kormányprogramok nagyon fontos eleme az ebben a TÁMOP-pályázatban is szereplő célok elérése, mint a lakosság egészségtudatos magatartásának formálása és a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése – Csongrád megye hosszú távú egészségfejlesztési programjának megalapozása” – mondta el az országgyűlési képviselő. Beszámolt róla: az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kétévenként készít a tagállamok kormányzásáról és egyes közszolgáltatásairól átfogó elemzést. A 2013-as kiadvány a közigazgatás működését elemezte, az idei pedig az államháztartási folyamatok mellett az oktatás és az egészségügy trendjeit vizsgálta. A jelenlegi elemzésben kiemelték, hogy jelentős mértékben növekedett Magyarországon a várható élettartam (3,3 évvel). A várható élettartam és az egy főre jutó egészségügyi kiadások közötti egyszerű korreláció B. Nagy László szerint arra utal, hogy Magyarországon alacsonyabb a várható élettartam annál, mint ami az egészségügyi kiadások mértéke alapján „bejósolható“ lenne.

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert04_gs

Néhány eredményt említett még a friss tanulmányból. „A csecsemőhalálozási arányszám mindkét nem esetében folyamatosan javul. A heveny infarktus ellátásában a fejlettebb országok adatait közelíti hazánk. Országunkban példaértékűen alakult ki egy olyan, heveny koszorúér-szindrómákra specializált progresszív ellátási rendszer, amelynek köszönhetően a szívinfarktusban elhunytak száma az elmúlt tíz évben felére csökkent. A prevenció előtérbe helyezése a mammográfiás vizsgálatok számának kedvező alakulásában is látható (a kelet-közép-európai országok viszonylatában csak Csehország áll kedvezőbben), csökken az emlődaganatok miatti halálozás” – sorolta. Úgy folytatta: a népegészségügyi fókuszú „Egészséges Magyarország 2014-2020” ágazati stratégia az egészségben eltöltött életévek számának 2020-ig 2 évvel történő növelését célként nevesíti. Az EFOP, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2015. évi éves fejlesztési kerete tartalmazza a Komplex népegészségügyi szűrések program finanszírozását. Több átfogó népegészségügyi fejlesztési program indul: a gyermekek egészséges fejlődésének feltételeit egészségügyi oldalról biztosító projekt, a lakosság környezet-egészségügyi terheivel kapcsolatos intézkedések, a keringési betegségek megelőzése, a lelki egészség támogatása, valamint a népegészségügyi intézményrendszer helyi kapacitásainak fejlesztése. „A kormány a 2020-ig terjedő időszakban

15 milliárd forintot fordít egészségügyi prevencióra operatív programok keretében. Az a cél, hogy a kormányzati támogatással induló prevenciós programok eredményeképpen tíz százalékkal kevesebb ember haljon meg népbetegségekben. Az operatív program elindulása után 2015-ben a felhasználható összeg 4,6 milliárd forint.

Konkrétan az egészségügy terén az uniós fejlesztésekből megvalósított területi ellátási különbségek kiegyenlítése a fejlesztési szempontokon átívelő prioritás. Az alapellátási fejlesztések esetében a kistérségek legrosszabb helyzetű 50%-ába irányult a fejlesztési források 79,2%-a, és ettől nem sokkal marad el a járóbeteg-szakellátási fejlesztések célzása (74,4%). A fekvőbeteg-ellátás esetében is érzékelhető kisebb mértékű területi célzás: itt a források 56,5%-a jutott az elmaradott térségeknek. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia keretében több ágazatközi program fut a lemaradás csökkentésére, melynek egészségügyi vonatkozású intézkedései a TÁMOP 6.1.4 és TÁMOP 6.1.2 programok, valamint a tartósan betöltetlen körzetekkel kapcsolatos intézkedések” – szögezte le B. Nagy László, aki minden résztvevőnek sikeres munkát kívánt, egyúttal megígérte, számíthatnak a segítségére a projekt folytatását illetően is.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt 2015. november 30-áig valósul meg. A nagyszabású összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával. A projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

A jelenlegi kormányprogramok fontos eleme a lakosság egészségtudatos magatartásának formálása és a népegészségügyi cé...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.