Közélet

Duray: az átlag feletti teljesítményeknél kezdődik a történelem

Duray: az átlag feletti teljesítményeknél kezdődik a történelem

2015. augusztus 4., kedd
Duray: az átlag feletti teljesítményeknél kezdődik a történelem

A történelem mindig ott kezdődik, ahol az emberek átlag feletti teljesítményt tudnak nyújtani - mondta Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, író kedden Kiskunmajsán, az '56-os ifjúsági tábor részvevőinek tartott előadásában.

Példaként a

Pongrátz

testvéreket említette, akiket 1956 hőseinek nevezett. Szembeszálltak a túlerővel, még akkor is, ha tudták, hogy a szovjet hadsereget nem lehet legyőzni, ám tudták azt, hogy lesznek, akik hozzájuk hasonlóképp cselekszenek - emlékezett

Duray Miklós

a táboralapító Corvin-közi főparancsnokra, a 2005-ben elhunyt

Pongrátz Gergelyre

. A néhai szabadságharcost és 2009-ben meghalt fivérét,

Pongrátz Ödönt

Kiskunmajsán, az 56-os áldozatok tiszteletére emelt Kapisztrán Szent János kápolnában helyezték örök nyugalomra. Pongrátz Gergely a kiskunmajsa-marispusztai egykori népiskolában hozta létre az ország mindmáig egyetlen 56-os múzeumát, majd 1999-ben fogadtak először diákokat az 56-os ifjúsági táborban. A mostani táborba Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről is érkeztek diákok, hogy megismerkedjenek 1956 valódi történéseivel és a kelet-közép-európai rendszerváltás időszakával - mondta el Nahimi Péter táborvezető, a Pongrátz Gergely Alapítvány alelnöke. Hozzátette: hamarosan befejeződik a múzeum teljes felújítása, és reményeik szerint október 23-án már egy új tárlattal fogadhatják a látogatókat. Duray Miklós a cselekvő hazaszeretet példaképeiként szólt a Pongrátz testvérekről, akik tudták, hogy mit kell tenniük 1956 októberében, és azt is tudták, hogy a szabadságért az életüket is kockáztatják. Duray, aki a csehszlovákiai kommunista hatalom ellenzéki politikusaként vált ismertté, beszélt a fiataloknak azokról az évekről, amikor a tiltakozások megszervezése nem volt egyszerű. 1977-et hozta példaként, amikor közös akarattal és összefogással sikerült megakadályozniuk, hogy bevezessék a szlovák nyelvet a felvidéki magyar iskolákban. "Megnyertük a háborút és megmentettük a magyar iskolát" - fogalmazott Duray Miklós, aki szerint az ilyen helyzetekben "süllyed el az ember vagy válhat példamutatóvá". Duray Miklós saját életútjából is több meghatározó történést idézett fel, amelyek miatt kétszer is bebörtönözték. A politikus a rendszerváltozás folyamatáról - amelyet véleménye szerint struktúraváltásnak lehet tekinteni - úgy vélekedett, nem igazán hozott gyökeres gondolkodásváltást. Az elmúlt huszonöt év, úgy tűnik, még nem volt elegendő, hogy elfelejtsük a rabszolgaságot és a bálványimádást - mondta az író-politikus, aki szerint még huszonöt év kell ahhoz, hogy ez is megtörténjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.