Közélet

Csillapított forgalmú övezetek kialakítása Kecskés- és Béketelepen

Csillapított forgalmú övezetek kialakítása Kecskés- és Béketelepen

2015. augusztus 6., csütörtök
Csillapított forgalmú övezetek kialakítása Kecskés- és Béketelepen

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata két új 30-as övezetet alakít ki a következő hetekben Kecskés- és Béketelepen. A forgalmi rend megváltoztatásának célja az utcák lakóinak védelme a közlekedés veszélyeitől, valamint a zaj- és légszennyezés csökkentése.

Az Önkormányzat nyugat-európai tapasztalatok alapján már több mint egy évtizede tudatosan jelöl ki forgalomcsillapított övezeteket – harminc kilométer per órás sebességkorlátozású „Tempo 30-as zónákat.” Szeged közlekedésfejlesztési koncepciója kiemelten kezeli az újabb övezetek kijelölését azzal a távlati céllal, hogy – a közforgalmú közlekedési eszközök útvonalai, főutak és gyűjtő utak kivételével – Szeged város valamennyi lakóövezetét egységes, forgalom-csillapított övezeti szabályozás alá vonja. A koncepcióval összhangban az elmúlt években jelentősen bővült a csillapított forgalmú övezetek száma, 2012-ben 3, 2014-ben pedig 7 övezetet alakítottak ki. Most két területen bővül a 30-as zóna: Kecskéstelepen (Szabadkai út, Szabó János u., beépítési határ, Kiserdő sor, Kénytelen sor által határolt terület) Béketelepen (Zsámbok-Réti sor, Nagyszombati u., Régi Posta út, Tapolcsányi u. által határolt terület). A két zóna kivitelezése 2,9 millió forintba kerül és szeptember elejéig készül el. Fontos változás a közlekedők számára, hogy az övezeteken belül valamennyi utca egyenrangúvá válik – a korábbi alá-fölérendeltségi viszonyok helyett a jobbkéz-szabály az irányadó – így a kezdeti időkben fokozott körültekintéssel célszerű vezetniük. Az övezetek határain és belső csomópontjaiban három hónapig figyelmeztető táblák hívják fel a közlekedők figyelmét a változásokra, az elsőbbségi viszonyok megváltozására. A táblázás mellett a zónahatárokon az útburkolatra festett „TEMPO 30” jelzés is felhívja a közlekedők figyelmét, hogy csillapított forgalmú övezethez érkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.