Gazdaság

Főgáz: a korábbi szolgáltatók hajthatják be a gázszámla-tartozásokat

Főgáz: a korábbi szolgáltatók hajthatják be a gázszámla-tartozásokat

2015. július 31., péntek
Főgáz: a korábbi szolgáltatók hajthatják be a gázszámla-tartozásokat

A Főgáz Zrt. nem tárgyalt a gázszámla-tartozások elengedéséről, átvételéről a többi földgázszolgáltatóval, így a fogyasztók átvétele után is a korábbi szolgáltatónál maradnak a tartozások, amit utóbbiak jogi eszközökkel is behajthatnak - közölte a Főgáz pénteken az MTI-vel.

A Magyar Telekom ügyfeleit augusztus elsejétől veszi át a Főgáz, az E.ON ügyfelei 2016. január 1-jétől, a GDF Suez ügyfelei 2016. július 1-jétől kerülnek át a Főgázhoz, és a Tigáz Zrt. ügyfeleinek átvételére is beadta már kérelmét a Főgáz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. tájékoztatása szerint az átvétel szabályairól a földgázellátásról szóló törvény rendelkezik. Amennyiben az átadó cég hátralék miatt korábban kikapcsolta a fogyasztót a szolgáltatásból, akkor az átvevő cég csak akkor kapcsolja vissza a szolgáltatást, ha a felhasználó rendezi az átadó cégnél a tartozását. A Főgázhoz tehát tartozás nélkül kerülnek át a fogyasztók és a szolgáltatás folyamatosan biztosított lesz, de a tartozás a régi szolgáltató felé továbbra is fennáll - olvasható a közleményben. A közműszolgáltató cég emlékeztetett, hogy a fogyasztók átvételével kapcsolatban a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, illetőleg mérőcserét, vagy bárminemű műszaki beavatkozást. Az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre az ügyfeleknek nem kell számítaniuk, személyes megkeresés esetén a Főgáz munkatársai előre egyeztetett időpontban jelennek meg. Hozzátették: a területileg illetékes elosztó társaságok meghatározott ügyfélkörnél végezhetnek rendkívüli leolvasást, amelyről az érintetteket előzetesen írásban tájékoztatják. Szintén a területileg illetékes földgázelosztók felelőssége a szabálytalan földgázvételezés jogkövetkezményeinek érvényesítése és behajtása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.