Kultúra

Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban + FOTÓK

Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban + FOTÓK

2015. július 16., csütörtök
Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban + FOTÓK
tarlatmegnyito06kf

Gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Tankönyvektől a szórakoztató irodalomig, a XVIII. századtól az Osztrák-Magyar Monarchia koráig válogattak a munkákból. A bibliotéka gyűjteménye mellett Babik Barna tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők.

A gyermekvilág kincsei – régi gyermekkönyvek a Somogyi-könyvtárban címmel nyílt kiállítás az épület aulájában. A tárlókban tematikai rend szerint sorakoznak a régi tárgyak és írások: ábécéskönyvek, vallási, erkölcsi nevelést célzó munkák, ismeretközlő kötetek, szépirodalmi művek, továbbá Babik Barna magángyűjtő diavetítője, porcelánjai, gyermekjátékai.

Szalay Istvánnak

, a Közéleti Kávéház elnökének megnyitó beszéde szinte egy tárlatvezetéssel ért fel, sorra vette

Comenius

Orbis pictus… (A látható világ) című művének különböző kiadásaitól kezdve az összes vitrin alatt megtalálható érdekességet. A cseh tudós munkája a mai szemléltetésre épülő oktatás előfutárának tekinthető, előbb latinul, németül, tíz évvel később viszont már magyarul is megjelent, a könyvtárban négy kiadása is megtalálható. Készítettek külön olvasókönyvet a falusi gyermekek számára, a XIX. században magyarok számára német nyelvkönyv jelent meg Pesten, míg egy bécsi kiadású tankönyvből a németek ismerkedhettek meg a magyar nyelvvel. Szalayhoz mint matematikushoz különösen közel állnak a számok, így egy régi kötetből idézve kiderült, a czifra jelentése nulla, ez jelenik meg a díszített szűrök esetében is. „A kincsek bennünk vannak, körbe vesznek minket – mondta

Babik Barna

magángyűjtő, aki nagyapjának székét is elhozta a Zsolnay-porcelánok mellett. Elhozott tárgyaival a gyermekkor csodálatos világát szerette volna érzékeltetni. A kiállítás szeptember 23-ig tekinthető meg.

Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban - hajtás után galéria!http://szegedma.hu/?p=553822

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.