Közélet

A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni

A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni

2015. július 13., hétfő
A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni
sallay_tibor_02_gs

"Kiköltözünk és egyelőre nem tudjuk mi lesz." A harminc éve a szakmában szolgáló cipészmester július 15-én lehúzza a rolót a Kiss Ernő utcai üzlet kirakatain, nem is tudja mi lesz a családi vállalkozással, a néhány hónapja a Magyar Értéktárba került szegedi papuccsal, valamint a cipésztanoncok kitanításával. Most öntevékeny Facebook-közösség próbál segíteni a hagyományápoló mesternek.

"Valójában szabó akartam lenni, miután az édesapám is ezt a szakmát űzte és láttam az otthon készült munkáit. Egyébként is szeretem a kézműves dolgokat, viszont apám nem rajongott annyira az ötletemért, így hát elküldött esztergályosnak. Kitanultam a szakmát, de a sors úgy hozta, hogy mégiscsak szabó lettem, egy ideig pedig apám mellett dolgoztam. Öt év szabóság után elkezdtem a cipővel foglalkozni, már harminc éve ezt csinálom." Októberben történt, hogy

Sallay Tibor

cipészmesterrel

a szakmában töltött évtizedekről

, valamint a páratlan szegedi papucskészítés hagyományainak folytatásáról beszélgettünk. Akkor a kézzel készült cipők virágkorát elevenítette fel, majd

áprilisban jött a szomorú jövőt előrevetítőt hír

: milliós tartozása miatt bezárhat a Kiss Ernő utcai üzlet, a város egyetlen szegedi papucs hagyaték gondozója. Finanszírozási gondok miatt már korábban kénytelenek voltak eladni a 2010-es Hungarikum Fesztiválon bemutatott, a Guinness Rekordok Könyvébe is bejegyzett óriáspapucsot, amely a családi vállalkozás cégérévé vált az utóbbi években. Egy ideig úgy tűnt,

külföldi segítséggel

nem kell lehúzniuk a rolót, most azonban szomorú fekete pont kerül a pici utcában található műhely végére. "Kiköltözünk és egyelőre nem tudjuk mi lesz" - válaszolta Sallay Tibor arra a kérdésre, mi történik július 15. után, amikor az üzletnek és gyártásnak is helyet adó Szegedi Papucs Látványműhely végleg bezár.

"Az ember nem követ el öngyilkosságot - folytatta -, elvégre ugyan úgy fizetnünk kellene ezért a helyért a későbbiekben is, mintha mondjuk szappant készítenénk. Két-három éve be kellett volna fejeznünk, csak mindig abban reménykedtünk, hogy majd jobb lesz."

Félreértés ne essék, nem külső segítségben bizakodott a Sallay család, ugyanis tudták, ilyesmire nincs lehetőségük. Az értékmegőrzés céljából 2009-ben leszerződött Rátkai Sándor Közhasznú Alapítványtól nem érkezett támogatás, pedig Sallay szerint sokáig és sokat ígérgettek.

szegedipapucs05_gs

A Facebookon mentőakció csoport szerveződött a szegedi ereklye megmentéséért. A több mint ezer tagot számláló közösség folyamatosan duzzad, az ország szinte minden szegletéből csatlakoznak felhasználók, akik a maguk módján próbálnak segíteni az üzletnek, a Sallay családnak. "Egy olyan budapesti illető indította el, aki valamikor Szegeden élt, ezért a szívén viseli a papucs sorsát. Nagyon jó érzés, hogy ennyien mellettünk állnak, ráadásul több papucsot is rendelnek tőlünk, mint korábban. Meglátjuk, mire lesz ez elég" - bizakodik tovább a cipészmester, aki érthető módon nem tudja a sarokba hajítani élete munkáját. A

"Mentsük meg a szögedi papucsot!" csoport

egyik igen aktív tagja hívta fel Sallay Tibor figyelmét a július 3-án napvilágot látott Hungarikum törvény kiegészítésére. A Hungarikum Szövetség partnerségi megállapodás keretében úgynevezett Hungarikum Pontokat állítana fel városi és térségi szinten egyaránt, ahol az érték-centrikus programok szervezése, a márkaerősítő helyi értékek, a hungarikumok élményadó bemutatás a cél. Erre három hónap áll rendelkezésre. Mivel a kiegészítés már több mint egy hete nyilvános, rákérdeztünk Sallaynál, felkereste-e a szocialista többségű városvezetés részről bárki, hogy tájékoztassa a lehetőségről.

"Azóta sem jött senki, és korábban sem. Pedig még tavaly decemberben írtunk Botka László polgármesternek, de nem kaptunk választ."

sallay_cipo_kf

A Sallay-üzlet bezárása nemcsak a szegedikum jövőjére hat bizonytalanul, hanem azon fiatalok képzésére is, akiknek iskolai keretek között már nincs lehetőségük elsajátítani a szakma csínját-bínját. "Tulajdonképpen a teljes üzlet veszélyben van, aminek hátterében összetett probléma áll. Nyáron sokat foglalkoztunk a turistákkal, vállaltuk a feladatot, hogy mesélünk a szegedi papucs történetéről, bemutatókat tartunk a készítésről. Ezzel akár egy fél nap is elment a munkából, ezt pedig nem tudjuk tartani. Két tanulónk is van a műhelyben, akik bejárnak időnként dolgozni, mert meg akarják tanulni a szakmát. Néhányuk már kirepült a kezeim alól, az egyikük kiment Angliába." Alig néhány nap van hátra a Kiss Ernői utcai üzlet életéből, amit eddig az Ifjúsági Háztól béreltek, belvárosi léptékkel mérve jelentős kedvezménnyel, mintegy 25 ezer forintért. Mivel a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek háza táján most más nézőpontok dominálnak, a több mint egymillió forintos tartozást felhalmozó Sallayék nem kaptak második esélyt. Emellett az IH is jelentős pénzügyi hátralékokkal küzd, ezzel indokolták, hogy nem tudnak többé szemet hunyi a bérlők adóssága fölött. A cipészmester utolsó fülszálként kapaszkodik a Facebook-csoport lelkesedésébe, de szíve mélyén ő is tudja, ez csak ábránd. Utolsó próbálkozásként - jelentős anyagi segítséggel - augusztusban a napi több ezer főt vonzó kolozsvári népművészeti vásáron is lehetőségük nyílik bemutatkozni. Ha díszvendégként sikeresen szerepelnek a határon túli látogatók előtt, talán még a csodára is sor kerülhet.

Végveszélyben a hungarikumnak minősített szegedi papucshttp://szegedma.hu/?p=552730

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.