Kultúra

Böjte Csaba a missziójáról, Csányi Vilmos az elmúlásról beszélt a könyvhéten + FOTÓK

Böjte Csaba a missziójáról, Csányi Vilmos az elmúlásról beszélt a könyvhéten + FOTÓK

2015. június 5., péntek
Böjte Csaba a missziójáról, Csányi Vilmos az elmúlásról beszélt a könyvhéten + FOTÓK
konyvhet23kf

Pénteken szerkesztőségünk kitelepült a 86. Ünnepi Könyvhétre, a Dugonics téri forgatagba, ahonnan élő tudósítással jelentkeztünk. A nap színes programpalettát tartogatott: megválasztották a könyvkirályt és udvartartását, szó esett a Szegedi Nemzeti Színház októberi ősbemutatójáról, de a kiadók is szót kaptak.

18.45 Véget ér a móka mára

Véget ér mai tudósításunk a helyszínről,a Dugonics téren tovább folytatódik a programkavalkád, mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson ki az izgalmas rendezvényre még ma, illetve a többi napon is.

18.23 Beszélgetések az elmúlásról

A beszélgetős est különleges műfaj, amit Révai Gábor előszeretettel alkalmaz azért, hogy eltérő szakmák és különféle világnézetű emberek gondolkodásmódját közelebb hozza az olvasóközönséghez. A Beszélgetések az elmúlásról című kötetében Csányi Vilmos etológust, valamint Vekerdy Tamás pszichológust faggatta a halálról, „rákényszerítve” őket arra, hogy vitatkozzanak, álljanak ki álláspontjukért a fent említett témában. Mint a nyilvános beszélgetésen megtudtuk, Révai eredetileg Beszélgetések a halálról címet szerette volna adni az értekezésnek, azonban a kiadó nem engedte. Partnerei személyében két olyan embert ismerhetett meg, akiket már foglalkoztat a téma. Vekerdy Tamás egy individualista, bizonyos kérdésekben nyitottabb Csányi Vilmosnál, a földhözragadtabb etológus ugyanis zárkózottabb, minden kérdést tudományos alapokon jár körbe.

konyvhet34kf

17.30 A Szegedi Nemzeti Színház jövő évadából szemezgettek

A szegedi teátrum következő évadának kínálatából sem hiányozhat a kortárs magyar ősbemutató. Az immár hagyományos színházi közönségtalálkozót ezúttal a bibliotéka falain kívülre vitték, hogy minél több szegedi megismerkedhessen a Szimpla szerda című drámával, s írójával, Egressy Zoltánnal. A történet szinte hétköznapi, színpadon mégis ritkán látható: olyan 12 éves lányról szól, akinek szülei egy harmadik szerető közbelépése miatt válni készülnek. A közönség elsősorban az ő nézőpontjából követheti végig a család sorsának alakulását, az apa és az anyaga monológjai ugyanakkor külön-külön vezetik a történetet. Bár az író nem akart nagyon részletekbe bocsátkozni, annyit azért elárult, a darab végén nem dől el a család sorsa.

17.10 Körbeszaglásztunk a kiadók sátrában

A Magvetőnél megtudtuk, a csütörtökön nyitott könyvhéten a szegediek eddig Spiró György és Tóth Krisztina köteteiből kapkodták el a legtöbbet, ráadásul a pénteki forgalmuk (talán a közelgő hétvégén köszönhetően) igencsak megugrott a nyitónap érdeklődési rátájához képest. Sokan ilyenkor vesznek ajándékot szeretteiknek, kihasználva az akciókat, sajnos azonban nem jellemző, hogy egynél több kötettel jönnének el a standoktól.

16.50 Királynő lett a könyvkirály

A Ságvári negyedik osztályos tanulója,

Németh Zita Julianna

a kilencedik könyvkirály. A Somogyi-­könyvtár Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékának célja a gyermekek olvasáskultúrájának fejlesztése igényes művek ajánlásával, illetve a figyelem felkeltése olvasóink által kevésbé ismert művekre. A címet a diák nyeri el, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet elolvassa és a hozzátartozó feladatlapot a gyermekkönyvtárban vagy a fiókkönyvtárakban leadja. Idén e titulust Németh Zita Julianna érdemelte ki, a a főkönyvhercegek Sebők Liliána Hajnalka és Kovács Adrián lettek a Tabán Általános Iskolából, illetve Riesing Eszter a Tisza-parti Általános Iskolából. Könyvercegi címet kapott Szabó Judit (3. oszt. Tabán Ált. Isk.), Földházi Lili (3.oszt. Tabán Ált. Isk.), Tokaji Lili (6. oszt. Waldorf Iskola), Balogh Panna (7. oszt Béke Utcai Ált Isk.), Puchler Bence (4. oszt. Tabán Ált. Isk.) és Palásti ­Annabring Csenge (5. oszt. Dózsa Gy. Ált. Isk.). A verseny a következő évben bővülni fog, nem a könyvkirályt, hanem a legkirályabb olvasó családot keresik, vagyis azt a családot, amely a legtöbb könyvet olvassa el egy év alatt.

konyvhet18kf

16.22 Egyre többen

Egyre többen vannak a Dugonics téren, a munkából hazaigyekvő emberek is megállnak a standoknál, hogy szemezgessenek az újdonságokból. Hamarosan mi is útra kerekedünk, és kifaggatjuk a kiadókat, kik lesznek az idei év slágerszerzői és mi a könyvhét eddigi bestsellere.

15.49 Böjte Csaba: egy kibontakozó, épülő, szépülő világban hiszek

Sokakat vonzott a Dugonics téri színpad elé Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki küldetéséről, mindennapi tapasztalatiról beszélt a jelenlevőknek és arról is mesélt, milyen értékek alkotják missziója fő mozgatórugóit. Mint mondta, miden ember az Úr által neki szánt küldetés szerint alakítja életét, ő pedig éppen azt a feladatot kapta, hogy felkarolja a sanyarú sorsú gyermekeket. Az eltelt 21 év alatt több ezer olyan hátrányos helyzetű határon túli fiatal életét sikerült gyökerestül megváltoztatnia, akik emberi mulasztásból veszítették el otthonukat, a családjuk alkoholproblémák vagy a prostitúció miatt hullott szét. Böjte Csaba elárulta, egy kibontakozó, épülő és szépülő világban hisz, s minden napját e hite szerint alakítja. A hallgatóságnak azt tanácsolta, mondjanak köszönetet az Úrnak, aki lehetővé tette számukra, hogy egyre több anyagi értéket tudhatnak magukénak, s ne idegeskedjenek a sorsuk felől, mert „ilyen jó dolga a magyaroknak még sosem volt”.

15.00 - Mi már a helyszínen vagyunk

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, mi már itt vagyunk a napfényes, kissé szeles Dugonics téren a könyvhét forgatagában. Egyelőre nincs nagy tömeg, de sok család látogatott ki a rendezvényre ezen a szép napon. Böjte Csaba késik, azonban hamarosan megérkezik. 16 órától a Lazi Könyvkiadó sátránál fog dedikálni. Hamarosan fotós tudósítással jelentkezünk! Kövessenek minket, hiszen a légkondis irodába elvisszük

Böjte Csabát

,

Egressy Zoltán

írót, a Szegedi Nemzeti Színház októberi ősbemutatójának szerzőjét, és

Csányi Vilmos

etológust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját is. Érdemes lesz szemmel tartani portálunkat, hiszen kollégáink bárhol felbukkanhatnak!

Kollégáink bárhol felbukkanhatnak a Dugonics téri forgatagban. A légkondis irodából is érdemes lesz minket követni, mégpedig a lenti bejegyzésben:http://szegedma.hu/?p=544217

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.