Egyház

Hencz Péter: Szent László ünnepe

Hencz Péter: Szent László ünnepe

2015. június 25., csütörtök
Hencz Péter: Szent László ünnepe
Hencz_Peter

Szent László napja előtt az egykori Árpád-házi királyról ír portálunkhoz eljuttatott levelében Hencz Péter. Az írást változtatás nélkül közöljük.

A katolikus egyház június 27.-én emlékezik meg Szent László királyról, akit a régi magyarok a magyar szentek közül legjobban tiszteltek és szerettek. Már életében is szentnek tartották legendás vitézsége, ereje és feddhetetlen erkölcse miatt. Évszázadokon át az erő és a lovagiasság példaképe volt. A magyar honvédség egyik védőszentje, kinek nevével indultak harcba katonáink. A krónika még Szög lovának a nevét is számon tartja. 1046-ban született lengyel honban, ahol édesapja száműzetésben élt. Édesanyja az első lengyel király lánya, mélyen vallásos. Az ő nevelésének köszönhető László mély hite és alázata, mely végigkísérte életét. A pogány besenyők 1068-ban betörtek országunkba. Salamon király megsemmisítő vereséget mért rájuk, a csata hőse azonban László volt, négy besenyő vitézt győzött le, majd a magyar lányt elrabló ötödiket is. Ettől kezdve a nemzet bálványa, aki egy fejjel magasabb volt harcostársainál, rettenthetetlenül bátor, kitől rettegtek ellenségei, soha meg nem futamodott, legyőzőre sose talált. 1077-ben választották királlyá. Uralkodása méltó folytatása volt Szent István örökségének. Ő számolta fel véglegesen a pogányságot, a trónviszályokat, lázadásokat, a nyugalom és konszolidáció évei következtek. Szigorú, de bölcs és jámbor uralkodó volt. Drákói szigorral lépett fel a tulajdon ellen vétőkkel, egy tyúk értékét meghaladó lopásért halálbüntetés járt. Az egyházi intézményeket tekintélyes adományokkal gyarapította. Kezdeményezésére avatták szentté István királyt, fiát, Imre herceget és a vértanú Gellért püspököt. 1092-ben zsinatot tartott, ahol szabályozták az ünnepeket, böjtöket, átmenetileg engedélyezték a papok egyszeri házasodását. Többször veri vissza a kunok támadását, meghódította Horvátországot. László lovagiassága, nő tisztelete messze földön híres volt, legyőzött ellenségeinek többször megkegyelmezett. Lovagi erényei mind a mai meghatározója katonáinknak, kiktől távol áll a kegyetlenkedés, jellemzője az utolsó leheletig tartó küzdés. László király 1095-ben halt meg. 1192-ben avatták szentté. Alakját őrzik templomaink freskói, szobrai, pénzérméink. Koponyacsontját ereklyetartó (herma) őrzi a győri székesegyházban, szellemisége fellelhető számos egyházi énekünkben:

„Sziklahitű László, Ki nem ismersz félelmet, Légy ereje, pajzsa Gyengeszívű népednek” Cantus Catholici (1651)

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.