Közélet

Szeviép-ügy: ismét petíciót nyújtott be a polgármesternek Szabó Bálint + FOTÓK

Szeviép-ügy: ismét petíciót nyújtott be a polgármesternek Szabó Bálint + FOTÓK

2015. május 8., péntek
Szeviép-ügy: ismét petíciót nyújtott be a polgármesternek Szabó Bálint + FOTÓK
szabo_balint01_gs (1)

Ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását sürgette Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak képviselője, hogy a politikai és közéleti személyiségeket is érintő, többmilliárdos gazdasági bűncselekmény elkövetői körét mihamarabb feltérképezhessék.

Hosszú idő után

a múlt héten

történt érdemi előrelépés Szeviép-ügyben, miután a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen emelt vádat a 6,5 milliárdos gazdasági bűncselekmény kapcsán. A károsultakat évek óta képviselő

Szabó Bálint

keddi sajtótájékoztatóján

72 órás ultimátumot

adott arra, hogy az érintettek kártalanítsák az érintett 433 alvállalkozót és megnevezzék azokat a személyeket és gazdasági társaságokat, akiknek közük van a pénzek eltűnéséhez.

Százmilliók és kérdőjelek

"A 72 óra eredménytelenül telt el, mi pedig azt látjuk, hogy a három Szeviép-vezér közül kettő nem fellelhető. Jogi képviselőnk segítségével a mai napon indítványoztuk: büntetőjogi eszközökkel, vagy akár kényszerintézkedésekkel biztosítsák azt, hogy az érintette eljárásban tanúk befolyásolására, bizonyítékok eltüntetésére és a feltételezett elkövetői kör szökésére ne kerülhessen sor" - hangsúlyozta péntek reggel a városháza előtt Szabó Bálint. A képviselő szerint azt is megvizsgálják, hogy az ügyészség miért nem bűnszervezeti minősítését állapította meg a csődbűntettnek, holott álláspontjuk szerint minimum három, de ennél több elkövetőről van szó, emellett minden olyan feltételnek megfelel az ügy, amely indokolttá tenné ezt a minősítést. Ha ez adott, akkor kiemelt ügyként kezeli majd a járásbíróság - magyarázta Szabó Bálint. A városháza elé meghirdetett sajtótájékoztató helyszíne nem véletlen, Szabó valamennyi politikai képviselettel bíró párttal felvette a kapcsolatot, és egyértelmű állásfoglalást vár tőlük az ügyben (ezt a Fidesz-L.É.T.

legutóbbi sajtótájékoztatóján

meg is tette). Kérte továbbá, hogy kezdeményezzék egy ideiglenes önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását, amely a Szeviép-ügy valamennyi önkormányzatot, közpénzeket és közszereplőket érintő információit feltárná. Információi szerint vádiratban szereplő módon a Szeviép Zrt. vezetői

Ujhelyi István

EP-képviselő közvetlen munkatársa által vezetett kft-nek utaltak át nagyságrendileg 100 millió forintos tételt. Mindezt úgy, hogy már a kölcsönvétel pillanatában sem volt esélye visszaadni azt a Szeviépnek - állítja Szabó, aki szerint Ujhelyinek muszáj megszólalnia az ügyben. Az érintett

Biztonsági Üzem Kft.

egyébként ugyanúgy csődöt jelentett - Szabó Bálint szerint így feltételezhető, hogy ez a százmilliós összeget nem a cég működtetésére fordították.

Az önkormányzatot és a Szeviép-cégcsoportot közös cégük, a GIK 2005 Genomikai Innovációs Központ Kft. is összeköti, amely szintén felszámolással, tartozást maga mögött hagyva szűnt meg - mondta Szabó Bálint. A kft. felügyelőbizottságának egykori tagját, I.A-t - aki korábban MSZP-s képviselő volt, jelenleg pedig az önkormányzat alkalmazásában dolgozik - a helyszínen is köszöntötte. "Fontos lenne felderíteni, hogy milyen közpénzek mozogtak ebben az ügyben" - hangsúlyozta. Utalt továbbá egy Szegeden jelenleg is működő gazdasági társaságra, amely egy volt önkormányzati képviselőjelölt és B. Sándor közös tulajdonában volt három hónappal utóbbi meggyanúsítását megelőzően, mikor az céges érdekeltségét elajándékozta élettársának, melynek következtében a nyomozóhatóság nem tudta azt zár alá venni. A város állításával ellentétben a Szeviép cégcsoportját minden jelentősebb szegedi beruházásnál megtaláljuk a Ligetfürdőtől a tömegközlekedési nagyprojektekig, például az 1-es villamos vonalának ötmilliárd forintos átépítési munkálatai kapcsán. Szabó Bálint emlékeztetett rá: tavalyelőtt szóban, a tavalyi évben pedig sajtónyilvánosság mellett írásban intézett petíciót Botka Lászlónak, melyben teljes körű kivizsgálást és a szükséges dokumentumok biztosítását kérte. Úgy tűnik, a szó elszállt, de az írás sem maradt meg, az önkormányzati titkárság szerint a dokumentumot nem találják. A károsultak képviselője ismét átadta a petíciót, melyben a vizsgálóbizottság felállítása mellett minden releváns információ nyilvánosságra hozatalát kéri a polgármestertől.

Perrel fenyeget a polgármesteri kabinet

A polgármesteri kabinet a szokásos, elektronikus úton eljuttatott sajtóközlemény helyett papíron osztotta ki a résztvevő sajtónak válaszreakcióját, melyet már a sajtótájékoztató kezdetére kinyomtattak, képviselőik pedig Szabó Bálint szavait is rögzítették. Mint írják, Szabó Bálint mai sajtótájékoztatója beleillik botránykeltő, alaptalan és hazug megnyilvánulásainak sorába. A közlemény szerint a 30 milliárdos nagyprojektben a közbeszerzésekről uniós szervek képviselőiből is álló bírálóbizottság, nem pedig a városvezetés döntött. A 23 nyílt közbeszerzési eljárásból mindössze az 1-es villamosvonal felújításában részt vevő, 3 cégből álló konzorciumnak volt kisebbségi tagja a Szeviép. Miután a konzorcium késett a munka elvégzésével, az önkormányzat több éves bírósági eljárásban kamatokkal együtt mintegy 200 millió forint kötbért hajtott be a kivitelezőn. Az önkormányzat és a Szeviép, mint önálló cég között semmilyen más szerződés nem volt - írják. Álláspontjuk szerint a Fidesz-Jobbik politikai támadásáról van szó, holott a Szeviép egyik tulajdonosának egy korábbi fideszes gazdasági alpolgármesterrel volt közös cége, míg a másik tulajdonos, B. Sándor a Szeviép csődjét követően Simicska Lajos tanácsadója lett. A polgármesteri kabinet jogi lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Szabó Bálint folytatja a várost és az önkormányzatot rossz színben feltüntető rágalmazásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.