Kultúra

Ismét lesz nemzetközi bábfesztivál Békéscsabán

Ismét lesz nemzetközi bábfesztivál Békéscsabán

2015. május 20., szerda
Ismét lesz nemzetközi bábfesztivál Békéscsabán

Június 19. és 21. között rendezik meg Békéscsabán a XVI. Nemzetközi Bábfesztivált, amelyre kilenc magyar és öt külföldi társulatot várnak – mondták el szerdán, a békési megyeszékhelyen, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

Szarvas Péter

, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta: a viharsarki város autentikus helyszíne lesz a fesztiválnak, ugyanis erős hagyományai és komoly szellemi műhelye van itt a bábjátszásnak, 1949 óta működik a városban a Napsugár Bábegyüttes.

Lenkefi Zoltán

, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, a rendezvény főszervezője elmondta: a három nap alatt - amely a Békéscsabai Nyár elnevezésű programsorozatnak is a nyitánya lesz – elsősorban gyermekelőadásokat mutatnak be, de esténként felnőtteknek szóló darabok is lesznek, emellett koncertekkel, néptánccal, cirkuszi és kézműves bemutatókkal is várják az érdeklődőket. Fellép Pribojszki Mátyás és zenekara, a helyi Rokodál és az Édes-Keserű zenekar, a fesztivál zárásaként Szabó Balázs és bandája ad koncertet. A rendezvényre Békéscsaba mellett Egerből, Budapestről, Gödről, Kaposvárról, Tiszaalpárról, Kecskemétről, Debrecenből és Biatorbágyról érkeznek csoportok, a külföldi meghívottak pedig olasz, holland, cseh, indonéz és orosz színjátszók lesznek. Az első nemzetközi bábfesztivált 1968-ban rendezték meg, 1974 óta háromévenként szervezik meg. Három éve azonban elmaradt a rendezvény, így legutóbb 2009-ben adott otthont Békéscsaba a fesztiválnak. Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese elmondta: mindenben segítik a velük azonos helyen működő bábszínházat, hogy minél nagyobb híre legyen a fesztiválnak az ország határain belül és túl is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.