Bulvár

Gyereknap a vadasparkban - Megetethettük Julien királyt + FOTÓK

Gyereknap a vadasparkban - Megetethettük Julien királyt + FOTÓK

2015. május 31., vasárnap
Gyereknap a vadasparkban - Megetethettük Julien királyt + FOTÓK
vadaspark_gyereknap16kf

Vasárnap a gyerekek ünnepe volt a Szegedi Vadasparkban is, ahol nemcsak az apró látogatókat, hanem a zoo ifjú jövevényeit is köszöntötték. A Kölyökszámláló interaktív játékban a park kicsinyeit vehették számba az érdeklődők, míg az oktatóközpontban az alig négyhetes ormányos medve kölyköket lehetett meglesni cumizás közben.

Az a szerencse ért minket a fotós kollégával, hogy a Kölyökszámláló játékban kisorsoltak a gyűrűsfarkú makik etetésére. A madagaszkári emlősök, vagyis a gyűrűsfarkú és a vörös makik húsvét napján mutatkoztak be először a nagyközönség előtt, s hamar a vadaspark kedvencei lettek. Az igazán mázlisták - ahogyan mi is - gyereknap alkalmából bebocsátást nyerhettek a kifutóba, hogy kedvelt csemegéjükkel, egy fürt szőlővel kényeztethessék az félmajmokat. A makik senkit sem eresztettek, aki csemegével kínálta őket: lábukba "csimpaszkodva" marasztalták a finom falatok szervírozóját. Még a teknősök is közelebb merészkedtek, hogy megnézzék, mi ez a nagy felhajtás körülöttük. Sajnos azonban mire odaértek az etetőkhöz, egyetlen szőlőszem sem maradt számukra. Szomorú tény, hogy becslések szerint a vadon élő makiállomány létszáma három nemzedék alatt 30 százalékkal csökkent az élőhelypusztulás és a vadászat miatt.

vadaspark_gyereknap04kf

A Szegedi Vadaspark nemcsak gyereknapot, hanem fennállásának 26. születésnapját is ünneplelte. Ennek apropóján elsősorban olyan programokat vettek elő, ami egyszerre kínál szórakozási és tanulási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak. Ötven év után ismét találkozhatnak a látogatók magyarországi állatkertben havasi mormotával - hívta fel a figyelmet

Veprik Róbert

igazgató. A négyfős mókusféle rágcsálócsapat Amszterdamból költözött Szegedre, az újszülöttek mellett ők a nap sztárjai.

vadaspark_gyereknap28kf

A gyereknap egyik nagy meglepetése volt az állatkert legifjabb lakóinak bemutatkozása. Az ormányos medve kölykök, név szerint Vackor és Lulu gondozóik törődésére szorulnak. Amikor a park fiatalítani szerette volna jelenlegi csapatát, nem várt "hiba" csúszott a szállításba. Kiderült, a partnerintézmény véletlenül egy hímet is küldött a lányokkal, így soha nem látott kölyökáldás köszöntött a szegedi vadasparkra. Három anyától mintegy 12 kicsi született, kettőt azonban az idősebb mamától kénytelenek voltak kiemelni a dolgozók. A négyhetes csöppségek nevelőszülőknél cseperednek, 4 óránként esznek, ami már így is eltörpül a mellett, hogy kezdetben 2-2,5 óránként cumiztatták őket. A kis jövevények fajtájáról

Pintér Tibor

zoopedagógus árult el részleteket Természetvédelmi Oktatóközpontban, akitől azt is megtudtuk, a vadaspark gyakran fogad olyan vadonban mentett, vagy elhagyott állatokat, amelyek segítség nélkül biztosan elpusztulnának. A kis ormányos medvék haspókok módjára azonnal befalták a macskatápszert, azután kíváncsian körbeszaglászták a körülöttük álló gyerekeket. Kiderült, az izgága kicsik a mosómedvefélékhez tartoznak, sem az állatkertekben, sem pedig a természetnem nem számítanak a ritka fajok közé. Annyi bizonyos, hogy néhány hét múlva óriási lesz a nyüzsgés az ormányos medve kifutóban, amikor Vackor is Lulu is csatlakozik a családhoz. Akik nem tudtak betelni a számos apró cukisággal, a játszóházakban vezethették le fölös energiáikat: a gepárdok kifutója mellett rajzverseny, az oktatóközpont tövében pedig ügyességi játékok várták az örökmozgókat.

Cukiságok a vadasparkban gyereknapon.http://szegedma.hu/?p=542832

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.