Közélet

Lezsák Sándor: százezreknek volt szerepe a rendszerváltoztatásban

Lezsák Sándor: százezreknek volt szerepe a rendszerváltoztatásban

2015. április 29., szerda
Lezsák Sándor: százezreknek volt szerepe a rendszerváltoztatásban

Százezrek vettek részt tevékenyen a rendszerváltoztatásban, ha nem is okvetlenül látványos tettekkel - mondta a negyedszázaddal ezelőtt történtekről a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének szerdai rendezvényén Lezsák Sándor (Fidesz), a szervezet elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján hivatalban lévő vezetésének közel száz tagja előtt arról beszélt: "talán kiválasztottak voltunk", mégpedig arra, hogy "történelmi ritmusérzékkel mindenki tegye a dolgát" a munkahelyén, baráti társaságban, legyen az a legkisebb településen vagy a fővárosban. A mostani megemlékezések kapcsán megjegyezte: "kevesen voltunk, de sokan maradtunk"; de, mint mondta, sok résztvevő "szinte hőstettként" tekintett saját maga egy-egy akkori mondatára, cselekedetére. Egykori képviselőtársa, Horváth Béla arról beszélt: fiatalon bámulta az ötvenhatosokat, amiért azok egy "történelemfordító mozzanat" részesei lehettek, de társaival 1990-re - nem fegyverrel, hanem szavaik révén - szintén elérték, hogy Magyarország szabad és független lett.

Bíró Zoltán

, az MDF alapító elnöke szerint legfőbb céljuk volt, hogy vérontás nélkül "mozduljon meg valami a társadalomban", mert abban egyetértettek, hogy 1956 után "nincs több vesztegetni való vérünk". Szerinte az MDF azért is volt előnyben a választásokon versenytársaival szemben, mert másfél-két évtizedes önszerveződés eredményeként jött létre a párt. Ez idő alatt pedig lefuthattak a közös munkát gátló "reménytelen viták"- tette hozzá. "Életem nagy élménye, hogy nem az SZDSZ győzött" - jegyezte meg az 1990-es választásról szólva az egykori pártvezető. A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnökeként tevékenykedő Balogh László "a kampány előtti kampányról" emlékezett meg, felidézve, hogy a kampánypénz és infrastruktúra nélkül működő MDF 1989-ben százötven járműből álló segélykonvojt indított a forradalom napjaiban Romániába. "Hívott minket a nemzet, és mentünk" - fogalmazott, szólva arról is: "ellopták a történelmünket", miután az MDF nem dolgozta fel saját történetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.