Közélet

Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK

Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK

2015. április 25., szombat
Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK
fold_napja_fuveszkert_kht14_gs

Az év fájának választott, akár 40 méter magasra is megnövő kocsányos tölgy egy-egy példányát fogadták örökbe a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen. A környezetgazdálkodási társaság mellett immár a Somogyi-könyvtár, a vadaspark és a múzeum is büszke fatulajdonos.

Környezettudatosságra nevelő feladatok, bemutatók és ökojátékok is várták a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Föld-napi rendezvényére a családokat az SZTE Füvészkertjébe, ahol bemutatták az önkormányzati társaság járműveit és például kukásautó célba dobó verseny is volt. A korábbi esztendők hagyományát követve ezúttal is menetlevél-térképpel várták a családokat a bejáratnál, akiknek hat állomáson kellett pecsétet gyűjteniük a feladatok teljesítése után ahhoz, hogy tombolasorsoláson vehessenek részt. Ahogy

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője nyilatkozta portálunknak, elsődlegesen a gyerekeket szeretnék megszólítani programjaikkal, hiszen a fiatal korosztály az, amelyik fogékony a környezetvédelem iránt, így a szelektív hulladékgyűjtésen, a kertészkedésen és az állatvilágon keresztül mutatják be nekik azt, hogy miként maradhatnak közel a természethez. „Sajnos Magyarországon nincs túl magas szinten a természet iránti érdeklődés és szeretet, ezen szeretnénk változtatni. Mi együttműködésre törekszünk a szegediekkel és környékbeliekkel, szeretnénk, hogy kapcsolódjanak a munkákhoz, amiért mindössze annyit kell tenniük, hogy nem dobálják el a szemetet, illetve részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtésben” – mondta el Makrai.

A hosszú távú jó együttműködést jelképezi a fa örökbefogadás

A hagyományos, immár hazánk egyik legtöbb látogatók vonzó Föld-napi rendezvényén Az év fájának választott kocsányos tölgyek fogadott jelképesen örökbe egy-egy példányt a környezetgazdálkodási cég, a Szegedi Vadaspark, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár. A füvészkert igazgatója, Németh Anikó elmondta, ez a síkvidékekre jellemző fafaj akár 40 méter magasra megnő, törzsátmérője pedig akár 15 méter is lehet. A legidősebb kocsányos tölgy Dániában található, korát 1500-2000 évesre becsülik. Ennek az Európában igencsak elterjedt fajnak a száma Magyarországon megfogyatkozott, pedig hajdan az Alföld egyik jellegzetes fája volt a kocsányos tölgy. Németh Anikó elmondta, hazánkban a legidősebb példánya a hédervári Árpád-fa, melynek az életkorát a szakemberek 700 évre teszik. A füvészkertben ennél jóval fiatalabbak találhatók, de már az alapítás környékén ültettek kocsányos tölgyeket, így több mint 90 éves tölgyeket csodálhatnak meg a látogatók. „Úgy gondoltuk, hogy ezek a legidősebb kocsányos tölgyek jól szimbolizálják azt, hogy vannak olyan városi intézmények, amelyekkel a füvészkert gyümölcsöző kapcsolata már hosszú időre nyúlik vissza, innen jött a fák örökbefogadásának ötlete. Ezzel szeretnénk köszönetet mondani nekik, hogy részt vettek mindennapi életünkben” – fogalmazott az igazgató. Az első, az üvegházzal szemben lévő kocsányos tölgyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. fogadta örökbe. Az önkormányzati társaság ügyvezetője, Makrai László úgy fogalmazott, a Föld Napján arra emlékeztetünk, hogy óvnunk kell a bolygónkat. „Szerencsések vagyunk, mert Magyarország egyedi természeti környezete sok helyen még érintetlen, így bármikor ki tudunk lépni oda, ellentétben sok nyugat-európai országgal” – tette hozzá. A kocsányos tölgy örökbefogadásával kapcsolatban portálunknak elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy a füvészkert ezzel a gesztussal kedveskedett, és a hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolatot ezzel köszönte meg a cégnek. „Szeged közterületein mintegy 70 ezer fáról gondoskodunk, és ezt a 80 év körüli kocsányos tölgyet is gondozni fogjuk, kiemelt figyelmet fordítunk rá” – hangsúlyozta Makrai László a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.