Írjon nekünk

Bulvár

Kivirágzik Szeged – tavaszi szépítkezés a napfény városában + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kht_viragok_szeged02_gs

Közel 100 fajta egynyári palántát nevel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy a több mint 35 ezer szál tulipán mellett azok is ékesítsék a napfény városának tereit. A több tucatnyi virágtartó edényben és faládában már virágok pompáznak, és Makrai Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a cég idén is meghirdeti a Virágos Szegedért Mozgalom és a Legszebb konyhakert versenyeket, hogy a lakosságot ismét bevonják a város szó szerinti kivirágoztatásába.

A szokásos tavaszi nagytakarítást már február végén megkezdte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mely magában foglalja a zöldterületek takarításán túl a hidak lemosását, az útpadkák és járdák söprését, a KRESZ táblák és jelzőlámpák mosását, valamint a padok festését, szükség esetén léccseréjét. Az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta, hogy az őszi és a tavaszi takarítási programjukat a szegedi utakat üzemeltető társcégek felé, így a parkolórendszert üzemeltető SZKT Kft. felé és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé is megküldik. „Bár közterületen a jogszabályok szerint kuka csak az ürítés idejére lenne kihelyezhető, és a helyének takarítása is a lakosság feladata lenne, ezt is elvégezzük, bízva abban, hogy előbb-utóbb kialakul az igény arra, hogy azt is rendben tartsák a szegediek” – fűzte hozzá.

A mögöttünk álló enyhe tél miatt egyes kártevők ellen már a szokásosnál korábban meg kell kezdeni a védekezést, hiszen az áttelelő egyedek adják a kártevő-populációnak. „Minél kisebb ez az állomány, annál később éri el a kártétel a már problémás szintet. Ez persze a szúnyognál is így van, emiatt már megkezdtük az első biológiai lárvairtást a Szőregen” – tudatta Makrai László. Hozzátette, az enyhe tél miatt korábbi rügyfakadásra lehet számítani, emiatt a lemosó permetezést alvállalkozóval március elején megkezdte a cég.

Árvácskák, tulipánok és egynyári virágok díszítik Szegedet

Húsz éve nem volt példa arra, hogy a belvárosi virágtartó edényeket és faládákat teljes körűen felújítsák és a talajcserét is elvégezzék. A környezetgazdálkodási cég tavaly fejezte be ezt a munkát, és március közepére virágokat is ültettek a ládákba. A virágágyásokat már árvácskák színesítik, és ahogy Makrai Lászlótól megtudtuk, tavaly ősszel 35 ezer tulipánhagymát ültettek el, melyekből a Széchenyi teret több mint 24 ezer darab fogja egy hónapon belül színesíteni. Ezen kívül több ezer egynyári palántát nevelnek üvegházakban, mintegy 100 különböző fajtát, melyeket május közepén ültetnek ki a közterületre a cég munkatársai. Makraitól azt is megtudtuk, hogy Szegeden összességében 14 500 négyzetméternyi területen pompáznak egy- és kétnyári virágok az évelőkkel és rózsákkal együttvéve.

Idén tovább bővült az a területnagyság, amit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai gondoznak, összesen több mint 50 ezer négyzetméterrel. Ezek között van például a Lomnici utcai közösségi kert és szabadidőközpont is, amelyet a Szegedi Vízműtől vettek át, illetve külterjes zöldfelületek. „Tárgyalunk városkapukban lévő főútvonalak körforgalmainak örökbefogadása ügyében, melyeket tévesen társaságunkhoz tartózónak vélnek egyesek” – fűzte hozzá.

Az igazgató tudatta, nyáron ismét meghirdetik a Virágos Szegedért Mozgalom és a Legszebb konyhakert programok versenyét. Tavaly mintegy százan csatlakoztak a cég felhívásához, és idén is díjazni fogják a legszebb kerteket, balkonokat.

A cég munkatársai mellett százötvenen vesznek részt a parkgondozásban

A tavaszi nagytakarítási munkálatokkal kezdve megnövekszik a parkfenntartási munkák munkaerő szükséglete. Ezt közhasznú dolgozók bevonásával oldják meg, akik később a fűnyírásban és a parki tevékenységekben is segédkeznek. Makrai elmondta, jelenleg 150 főnek adnak munkalehetőséget teljes munkaruházattal, védőfelszereléssel együtt. Őket látják nap-mint nap kék ruhában dolgozni a társaság zöld ruhás állandó dolgozóinak vezetésével. „A tavalyi évben tönkrement és leselejtezett tolós fűnyíróink és motoros fűkaszáink helyett szereztünk be újakat. A többfunkciós gépeink átszerelése a síkosság mentesítésről a fűnyírása már megtörtént, és – az időjárás függvényében – rövidesen megkezdjük a fűnyírási munkálatokat” – tájékoztatott az önkormányzati cég vezetője.

A szobrokat is kicsomagolják hamarosan, illetve a szökőkutak beüzemelését is végrehajtják. Ezen felül a jó idő beköszöntével a kátyúzás is megkezdődik, mellyel kapcsolatban Makrai László azt hangsúlyozta, hogy ezek a munkálatok csak a balesetveszély és a műszaki károk elhárítására hivatottak, vagyis a kátyúzás közel sem útfelújítás. Az utak állapota ettől nem javul, jó esetben csak stagnál. Az ügyvezető hozzátette, jelenleg 160 olyan szakasz van Szegeden, amelyikre ráfér a felújítás.

Kivirágzik Szeged: több mint 35 ezer szál tulipán díszíti városunkat!Cikk: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/04/kiviragzik-szeged-tavaszi-szepitkezes-a-napfeny-varosaban-fotok.html

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 7.

Kommentek

Bulvár

A szegedi Nagy Péter tizenharmadszor is bajnok lehet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szegedi ólomsúlyú biztos esélyese kategóriájának. Hajrá!

Tovább olvasom

Bulvár

Szegedi marketing ügynökség az ország legjobbjai között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Marketing Store Kft. beadott munkái alapján 4 kategóriában, összesen 5 Marketing Gyémánt díjat kapott.

Tovább olvasom

Bulvár

Úgy megütötte, hogy megrepedt a lépe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Öt év börtönre, hat év közügyektől való eltiltásra ítélték a tettest.

Tovább olvasom

Aktuál