Közélet

Kivirágzik Szeged - tavaszi szépítkezés a napfény városában + FOTÓK

Kivirágzik Szeged - tavaszi szépítkezés a napfény városában + FOTÓK

2015. április 8., szerda
Kivirágzik Szeged - tavaszi szépítkezés a napfény városában + FOTÓK
kht_viragok_szeged02_gs

Közel 100 fajta egynyári palántát nevel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy a több mint 35 ezer szál tulipán mellett azok is ékesítsék a napfény városának tereit. A több tucatnyi virágtartó edényben és faládában már virágok pompáznak, és Makrai Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a cég idén is meghirdeti a Virágos Szegedért Mozgalom és a Legszebb konyhakert versenyeket, hogy a lakosságot ismét bevonják a város szó szerinti kivirágoztatásába.

A szokásos tavaszi nagytakarítást már február végén megkezdte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mely magában foglalja a zöldterületek takarításán túl a hidak lemosását, az útpadkák és járdák söprését, a KRESZ táblák és jelzőlámpák mosását, valamint a padok festését, szükség esetén léccseréjét. Az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója,

Makrai László

elmondta, hogy az őszi és a tavaszi takarítási programjukat a szegedi utakat üzemeltető társcégek felé, így a parkolórendszert üzemeltető SZKT Kft. felé és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé is megküldik. „Bár közterületen a jogszabályok szerint kuka csak az ürítés idejére lenne kihelyezhető, és a helyének takarítása is a lakosság feladata lenne, ezt is elvégezzük, bízva abban, hogy előbb-utóbb kialakul az igény arra, hogy azt is rendben tartsák a szegediek” – fűzte hozzá. A mögöttünk álló enyhe tél miatt egyes kártevők ellen már a szokásosnál korábban meg kell kezdeni a védekezést, hiszen az áttelelő egyedek adják a kártevő-populációnak. „Minél kisebb ez az állomány, annál később éri el a kártétel a már problémás szintet. Ez persze a szúnyognál is így van, emiatt már megkezdtük az első biológiai lárvairtást a Szőregen” – tudatta Makrai László. Hozzátette, az enyhe tél miatt korábbi rügyfakadásra lehet számítani, emiatt a lemosó permetezést alvállalkozóval március elején megkezdte a cég.

Árvácskák, tulipánok és egynyári virágok díszítik Szegedet

Húsz éve nem volt példa arra, hogy a belvárosi virágtartó edényeket és faládákat teljes körűen felújítsák és a talajcserét is elvégezzék. A környezetgazdálkodási cég tavaly fejezte be ezt a munkát, és március közepére virágokat is ültettek a ládákba. A virágágyásokat már árvácskák színesítik, és ahogy Makrai Lászlótól megtudtuk, tavaly ősszel 35 ezer tulipánhagymát ültettek el, melyekből a Széchenyi teret több mint 24 ezer darab fogja egy hónapon belül színesíteni. Ezen kívül több ezer egynyári palántát nevelnek üvegházakban, mintegy 100 különböző fajtát, melyeket május közepén ültetnek ki a közterületre a cég munkatársai. Makraitól azt is megtudtuk, hogy Szegeden összességében 14 500 négyzetméternyi területen pompáznak egy- és kétnyári virágok az évelőkkel és rózsákkal együttvéve. Idén tovább bővült az a területnagyság, amit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai gondoznak, összesen több mint 50 ezer négyzetméterrel. Ezek között van például a Lomnici utcai közösségi kert és szabadidőközpont is, amelyet a Szegedi Vízműtől vettek át, illetve külterjes zöldfelületek. „Tárgyalunk városkapukban lévő főútvonalak körforgalmainak örökbefogadása ügyében, melyeket tévesen társaságunkhoz tartózónak vélnek egyesek” – fűzte hozzá. Az igazgató tudatta, nyáron ismét meghirdetik a Virágos Szegedért Mozgalom és a Legszebb konyhakert programok versenyét. Tavaly mintegy százan csatlakoztak a cég felhívásához, és idén is díjazni fogják a legszebb kerteket, balkonokat.

A cég munkatársai mellett százötvenen vesznek részt a parkgondozásban

A tavaszi nagytakarítási munkálatokkal kezdve megnövekszik a parkfenntartási munkák munkaerő szükséglete. Ezt közhasznú dolgozók bevonásával oldják meg, akik később a fűnyírásban és a parki tevékenységekben is segédkeznek. Makrai elmondta, jelenleg 150 főnek adnak munkalehetőséget teljes munkaruházattal, védőfelszereléssel együtt. Őket látják nap-mint nap kék ruhában dolgozni a társaság zöld ruhás állandó dolgozóinak vezetésével. „A tavalyi évben tönkrement és leselejtezett tolós fűnyíróink és motoros fűkaszáink helyett szereztünk be újakat. A többfunkciós gépeink átszerelése a síkosság mentesítésről a fűnyírása már megtörtént, és – az időjárás függvényében – rövidesen megkezdjük a fűnyírási munkálatokat” – tájékoztatott az önkormányzati cég vezetője. A szobrokat is kicsomagolják hamarosan, illetve a szökőkutak beüzemelését is végrehajtják. Ezen felül a jó idő beköszöntével a kátyúzás is megkezdődik, mellyel kapcsolatban Makrai László azt hangsúlyozta, hogy ezek a munkálatok csak a balesetveszély és a műszaki károk elhárítására hivatottak, vagyis a kátyúzás közel sem útfelújítás. Az utak állapota ettől nem javul, jó esetben csak stagnál. Az ügyvezető hozzátette, jelenleg 160 olyan szakasz van Szegeden, amelyikre ráfér a felújítás.

Kivirágzik Szeged: több mint 35 ezer szál tulipán díszíti városunkat!Cikk: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/04/kiviragzik-szeged-tavaszi-szepitkezes-a-napfeny-varosaban-fotok.html

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.