Közélet

Az '56-os helytállásáért tüntették ki a szegedi városvédő polgárt

Az '56-os helytállásáért tüntették ki a szegedi városvédő polgárt

2015. április 17., péntek
Az '56-os helytállásáért tüntették ki a szegedi városvédő polgárt
WP_20150317_012-1024x575

Az 1956 Magyar Nemzetőrség főparancsnoka az 56-os Felkelők Rabparlamentjének nevében a Forradalom Hőse címmel tüntették ki v. l. Szilágyi Árpádot.

Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 17-én a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kertjében koszorúzták meg a nemzetőrök ünnepélyes keretek között az I. világháború évfordulójára állított emlékművet és az '56-os nemzetőr kopjafát.

V. l. Dömötör Zoltán

nemzetőr vezérezredes beszédében felidézte az 1848-as nemzetőrség megalakulását, illetve annak jogutódját, az '56-os Nemzetőrséget, melyet a rendszerváltás kormányai azóta is elismernek. Ezt követően a főparancsnok a Forradalom Hőse címmel tüntette ki

v. Szilágyi Árpádot

, a városvédő egyesület elnökét. A nemzetőrség főparancsnoka kitüntetésekor méltatta a városvédő '56-os helytállását Szegeden és Budapesten hazafias szellemiségét és aktív közösségszervező munkáját, melynek köszönhetően a világ számos pontjára emigrált '56-osok találhattak egymásra, és alakíthattak ki kapcsolatot szülőföldjükkel. A Szegedi Közéleti Kávéház, illetve a Panoráma Világklub rendezvényeinek visszatérő vendégei voltak az egykori forradalmárok - Szilágyi Árpád bajtársai, vendégei -, akik történeteikkel soha nem látott szemszögből elevenítették fel a magyar forradalom napjait.

szilagyi_arpad05kf

V. l. Szilágyi Árpád megköszönte a magas kitüntetést. Portálunknak felidézte: 1950 októberében még gyerekként nézte végig, amint bátyját az ÁVH elhurcolta, őt pedig édesapjával megverték. Nemzeti elkötelezettsége és világnézete azóta is meghatározza mindennapjait, és nem hajtott térdet egyetlen kormány előtt sem. "Személyem nem lehet olyan hős, mint azok a bizonyos 'pesti srácok', akik fegyverrel a kezükben estek el a hazánkért, szabadságunkért. Úgy gondolom azonban, hogy hősiesen helytálltam az elmúlt 65 évben, eszméimet pedig soha sem tudták megváltoztatni" - hangsúlyozta Szilágyi Árpád nemzetőr ezredes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.