Közélet

Aszódi: a nagy aktivitású hulladékok tárolója 600-700 milliárdba kerül

Aszódi: a nagy aktivitású hulladékok tárolója 600-700 milliárdba kerül

2015. április 21., kedd
Aszódi: a nagy aktivitású hulladékok tárolója 600-700 milliárdba kerül

A paksi atomerőmű bővítése után keletkező nagy aktivitású hulladék tárolására szolgáló létesítmény költsége 600-700 milliárd forintra becsülhető, jóval kevesebbre, mint amennyi a korábbi híradásokban szerepelt - mondta Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos kedd este az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a nagy aktivitású hulladék tárolására alkalmas létesítmény költségét a korábbi híradások 1700 milliárd forintban jelölték meg.

Aszódi Attila

kifejtette: az atomerőmű befizet minden évben egy adott összeget a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba. A pénzt tehát az atomerőmű működése során halmozzák fel az áram eladásából származó bevételből. Elmondása szerint az 1700 milliárd forint az a teljes pénzösszeg, amely az alapban a működés során megfordul. Ez a forrása tehát a későbbiekben az atomerőműben keletkező hulladék kezelésnek, és fedezik belőle az atomerőmű leszerelésének és végleges lezárásának költségeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.