Közélet

Szociális ellátások: Szegeden 200 folyóméternyi iratot szállítottak el + FOTÓK

Szociális ellátások: Szegeden 200 folyóméternyi iratot szállítottak el + FOTÓK

2015. március 6., péntek
Szociális ellátások: Szegeden 200 folyóméternyi iratot szállítottak el + FOTÓK
papiratadas06kf

Több mint 3400 ügyfél iratait szállították el a polgármesteri hivatalból a járáshoz, Szegeden ennyien jogosultak azokra a szociális ellátási formákra, melyeket immár nem az önkormányzatok ítélnek oda és folyósítanak.

Ahogy beszámoltunk róla

, márciustól nem az önkormányzatokhoz tartoznak a szociális ellátások, hanem a járási hivatalokhoz. A polgármesteri hivatal és a járás közös munkacsoportot hozott létre a zavartalan átadás-átvétel biztosítására, és március hatodikán a szegedi polgármesteri hivatalból el is szállították az ügyfelek iratait.

Novkov Veszelinka

, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője portálunkat arról tájékoztatta, hogy egy hét állt rendelkezésre az anyagok előkészítésére, hiszen február 28-áig még az önkormányzat ítélte meg az érintett ellátásokat. „Az elmúlt napokban a járási hivatal által kért tematikus rendben összeállítottuk az iratokat, összesen 3419 ügyfélről van szó. Ebből 190 iratot a Szegedi Járási Hivatal hatósági osztályára szállítottak, a többit pedig a munkaügyi központ felé irányítottunk” – mondta el az irodavezető. Az ellátottak a folyósítás különböző fázisában vannak, akad, aki felülvizsgálatra vár, másnak meg kell állapítani az ellátását, mert most nyújtotta be a kérelmét, egy másik csoportot pedig át kellett minősíteni a szociális törvény módosítása miatt. „A jogszabályváltozás miatt a rendszeres szociális segélyben részesülőket soron kívül felül kellett vizsgálni, ez 515 főt érintett, közülük 190-en olyan felülvizsgálaton estek át, hogy ellátásának az összegét újra kellett számolni, és átlagosan 700 forintos emelést jelent, amit mostantól a járás fog folyósítani. A fennmaradó körülbelül 300 főt, akik rendszeres szociális segélyt kaptak is felülvizsgáltuk, nekik 25 650 forint járt, márciustól foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, aminek az összege alacsonyabb, 22 800 forint” – részletezte Novkov Veszelinka.

A szegedi polgármesteri hivatalban az aktív korúak ellátását elbíráló tíz munkatárs végezte a felülvizsgálatokat, s ahogy a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetőjétől megtudtuk, túlmunkát vállaltak, hogy határidőre elkészüljenek. Arra a kérdésünkre, hogy az említett tíz fő a jövőben milyen munkát fog végezni, Novkov Veszelinka elmondta, heten a polgármesteri hivatal más szervezeti egységében kapnak feladatokat, egy részük az Egyesített Szociális Intézményhez, a gyermekjóléti központba folytatja a munkát, az egyik tanár kolléganő pedig egy iskolában fog dolgozni, vagyis összességében a szociális iroda létszáma csökkent a hivatalban. Hozzátette, egyes ellátások meg is szűntek, de a közgyűlés döntése értelmében ezeket – igaz más néven – települési támogatásként tovább biztosítják, vagyis feladata lesz a kollégáknak. Hatékonynak értékelte a szegedi járási hivatal vezetője, Bodó Imre a szegedi önkormányzattal létrehozott közös munkacsoport munkáját. „Kétszáz folyóméternyi iratot vittünk el, ennek több mint 90%-a munkaügyi papír, tehát a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak adatait tartalmazza. A munkaügyi központban, a Bocskai utcában a pincétől egészen a padlásig mindenütt iratok lesznek. A szociális ellátáshoz kapcsolódó iratokat a Huszár utcába vittük, ott nem okoz gondot az elhelyezés és rendszerezés, sokkal kevesebb anyagról van szó” – részletezte Bodó Imre. A szegedi járás engedélyezett összlétszáma 327 fő, közülük most többeket a munkaügyi központhoz csoportosítottak át. Április elsejétől viszont életbe lép egy törvény, mely rendelkezik a kormányhivatalok és a járások átalakításáról, akkor derül ki, hogy pontosan mekkora dolgozói létszámmal fogják ellátni a jövőben a feladatokat a járások. Kérdésünkre Bodó Imre elmondta, a polgármesteri hivatalban összeállított iratok teljesen megegyeznek azzal, amit a járásnál használnak, így arra nincs szükség, hogy a több mint 3400 ügyfél anyagát átvezessék egy másik rendszerbe. Ezen felül azt is vizsgálják, hogy a két hivatal számítógépes rendszerét össze tudják-e hangolni, s úgy tűnik, ez is megoldható. Bodó Imre arról tájékoztatott, hogy a szegedi járáshoz a megyeszékhelyen kívül egy tucatnyi település tartozik, összességében több mint 4000 ügyfél adatait és ellátását kezeli a jövőben a Szegedi Járási Hivatal. A szociális támogatási rendszerről a járási hivatal munkatársai és a kormányhivatal ügysegédei nyújtanak részletes tájékoztatást. A szociális támogatási rendszerről a járási hivatal munkatársai és a kormányhivatal ügysegédei nyújtanak részletes tájékoztatást. A Csongrád megyei szakemberek elérhetőségét ITT találja. Ezen a hétvégén a Szegedi Toros Pálinkafesztiválon is ügyfélfogadást tart a kormányhivatal, a Széchenyi téren is felkereshetik az állampolgárok kérdéseikkel a szakembereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.