Közélet

Szeged is csatlakozott a Down-szindróma világnapi rendezvényhez + FOTÓK

Szeged is csatlakozott a Down-szindróma világnapi rendezvényhez + FOTÓK

2015. március 20., péntek
Szeged is csatlakozott a Down-szindróma világnapi rendezvényhez + FOTÓK
SZS20150320_0321_kihivas_megyehaza_012

Konyhakesztyűben fűztek gyöngyöt, saját homlokukra írták a nekik diktált számokat és memóriájukat is tesztelhették a résztvevők a Down-szindróma világnapján, amelyhez Csongrád Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A Down-szindróma világnapján a Csongrád Megyei Kormányhivatal is csatlakozott az országos kihíváshoz, vagyis játékos érzékenyítő programsorozattal kalauzolták el a résztvevőket a down-szindrómások világába. Országszerte összesen 10 város szállt be a helyi down-szindrómás gyermekeket és szüleiket felkaroló szervezetekkel, valamint alapítványokkal együttműködve. Szegeden a Szivárvány Szülő Alapítvány kérte a kormányhivatal együttműködését, így a hivatali dolgozók több mint egy tucat csapatot állítottak fel és próbálták ki magukat az ötállomásos próbakörön. Az asztaloknál többek között kommunikációs, a rövidtávú memóriát tesztelő és a down-szindrómások kézügyességét tükröző feladatokkal ismerkedtek a vállalkozó szelleműek. A Közlekedésiek csapatnév alatt induló háromfős team erősen összpontosított a gyöngyfűzésre, még konyhakesztyűben is gyorsan végeztek a kihívással. A játék célja tulajdonképpen ez volt, hogy az ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokon keresztül a széles társadalmi réteg belelásson egy down-szindrómás mindennapjaiba.

SZS20150320_0321_kihivas_megyehaza_004

Nem véletlen a Down-szindróma világnap idejének kiválasztása, ugyanis a kromoszóma-rendellenességgel születetteknek a 21-es kromoszómából a megszokott kettő helyett 3 van jelen. Innen tehát a március 21. világnap, vagyis 0321-es kihívás, ami egyben a Játék előítéletek nélkül figyelemfelkeltő szlogenje is. A down-szindrómások olyan embertársak, akik segítséget és elfogadást igényelnek a többségi társadalomtól, ennek első lépése pedig, hogy a kívülállók ne betegségként, hanem életkörülményként gondoljanak a szindrómára - hangsúlyozta

Juhász Tünde

kormánymegbízott a pénteki rendezvény megnyitóján. Felhívta a figyelmet arra is, bár egyre többen elfogadóak, bizonytalanul állnak a segítségre, megértésre szorulók előtt, ezért jó és hasznos a Szivárvány Szülő Alapítvány szegedi rendezvénye.

SZS20150320_0321_kihivas_megyehaza_017

A Szivárvány Szülő Alapítvány speciális szükségletű gyerekeket és azok családját segíti. Egyszerre nyújt pszichés támogatást a gyermeket nevelő szülők számára, hogy megtanulják elfogadni és kezelni a különleges bánásmódot igénylő csemetéjüket, másrészt a szervezet tagjai összetartó, segítő közösséget alkotnak.

Patyik Gabriella

azért hozta létre az alapítványt, mert saját családjában tapasztalta meg, milyen új kihívások elé állítja a szülőket egy folyamatos gondozást igénylő gyermek érkezése. A program elősegíti, hogy a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek és családjaik aktív és boldog életet éljenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.