Közélet

Szalay István a Szegedért Alapítvány fődíjasa + FOTÓK

Szalay István a Szegedért Alapítvány fődíjasa + FOTÓK

2015. március 7., szombat
Szalay István a Szegedért Alapítvány fődíjasa + FOTÓK
szegedert_alapitvany33_gs

A Szegedért Alapítvány ötlete 26 évvel ezelőtt született, amely szervezetet azzal a céllal hoztak létre, hogy az alapítók kifejezzék elismerésüket azok előtt, akik hazai és nemzetközi szinten tudományos, művészeti vagy közéleti munkájukkal öregbítették a város hírnevét. A fődíjat ezúttal Szalay István matematikus, Szeged egykori polgármestere vehette át.

A várost 1879-ben romba döntő nagy árvíz évfordulójához kapcsolódóan megrendezett eseményen idén négy szegedi kiválóságot tüntettek ki. Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését

Tanács Istvánnak

, a Népszabadság újságírójának ítélte oda, míg a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját

Ormos Pál

Széchenyi-díjas biofizikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig

Natalia Gorbunova

hárfaművész vehette át. A fődíjat, vagyis a Szeged Múzsája című kisplasztikát pedig

Szalay István

matematikusnak, egykori polgármesternek ítélték. Hagyomány és megújulás. E szavak mentén jellemezhető a Szegedért Alapítvány - mondta a gálaesten

Fülöp Attila

soros elnök. Az idei eseménynek

Reginald Rose

12 dühös ember című darabjából készült szegedi feldolgozása adott különleges hangulatot. A tavaly októberben,

Barnák László

rendezésében bemutatott sikeres előadás a soros elnök szerint egyértelművé tette, hogy a 2015-ös est nem múlhat el a színházi produkció nélkül, amelyben - a szervezet felépítéséhez hasonlóan - civilek játsszák a főszerepet az egyetem produkciójában. Beszédében kiemelte, a gálaesten először adakoztak a meghívottak, segítve ezzel az alapítvány két évtizede működő tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.