Közélet

Lassú a hatósági eljárás – Még hetekig éktelenkedhet a szemét a Göndör sornál + FOTÓK

Lassú a hatósági eljárás – Még hetekig éktelenkedhet a szemét a Göndör sornál + FOTÓK

2015. március 20., péntek
Lassú a hatósági eljárás – Még hetekig éktelenkedhet a szemét a Göndör sornál + FOTÓK
gondor_sor19

Pet palackok, befőttes üvegek, ruhák és autógumik – többek között ezekkel szembesül hetek óta az, aki Petőfitelepen, a Göndör sor környékén jár. Az illegálisan szétdobált hulladék várhatóan még egy darabig ott éktelenkedik, a hatósági eljárás ugyanis hosszadalmas.

Egy olvasónk küldött fotókat a Göndör sor környékéről a napokban, ahol a csatornában pet palackok úszkálnak, az erdőt is hulladék borítja, de például ruhaneműket, autógumikat is maguk után hagytak az illegális szemetelők. A megyei napilap is írt az esetről február második felében, mi most annak jártunk utána, hogy vajon meddig borítja még szemét a környéket. A jogszabályok szerint elsődlegesen a hulladék tulajdonosa köteles eltakarítani a szemetet, ha nem lelehető fel, akkor a terület gazdája, de ez a Göndör sor esetében korántsem egyszerű. Ahogy

Kósa Jánostól

, a Városüzemeltetési Iroda közmű- és környezetvédelmi osztályvezetőjétől megtudtuk, az önkormányzat hatósági eljárást indított, ugyanis nincs szemtanú vagy egyéb, például fényképes bizonyíték arra nézve, hogy ki rakja le a területre a szemetet. „Bonyolítja az ügyet, hogy a hulladék nagy része a Göndör sori garázssornál található, ott körülbelül 230 tulajdonosról beszélhetünk. Annyi embert nem tudunk megkeresni postai úton, így az egyes hatósági lépéseket hirdetményi úton kommunikáljuk” – közölte. A hirdetményt már megjelentették, most várják a hivatalos határidő lejártát, hogy értesítettnek lehessen tekinteni a garázstulajdonosokat, és csak ezután lehet folytatni az ügyet. Az osztályvezető úgy kalkulál, még hosszú hetek, akár 1-2 hónap is eltelik, amíg lezárul az hatósági eljárás, és végül elszállítják a szemetet. Kitért arra is, hogy a szeméttel borított terület egy része magántulajdonban van, az erdősáv és a csatorna a DALERD Dél-alföldi Erdészeti Zrt. kezelésében, őket már értesítette az önkormányzat. Kósa János hozzátette, valószínűleg az ügy legvégén a városnak kell elszállíttatnia az illegális hulladékot, és nem fogják tudni behajtani ennek a költségeit senkin. Ez nem egyedi eset, a város évente többször számol fel közterületen lévő illegális lerakókat, a költségvetésben is van erre elkülönítve egy kisebb összeg. Az ügyben felkerestük a DALERD Zrt.-t is, arról tájékoztattak, hogy bejárták a helyszínt, és intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.