Egyetem

Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK

Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK

2015. március 19., csütörtök
Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK
sofi_dijatado06kf

Tizenkettedik alkalommal tartották meg a Sófi-alapítvány tudományos konferenciáját, ahol eldőlt, a biológia mesterszakos és doktori iskola hallgatói közül ki részesülhet ösztöndíjban.

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány tehetséggondozó pályázatára idén 17 hallgató nyújtotta be jelentkezését. A tehetséges biológusokat felkaroló szervezet már 14 éve támogatja a tudományegyetem ígéretes talentumait, s immár 12. éve, hogy a fiatalok rangos személyekből álló bíráló bizottság előtt egy konferencia kereti között adhatnak számot kutatásaikról, tudományos tevékenységükről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az alapítvány ösztöndíjáig a legrátermettebbek jutnak el, minthogy a díjazottak szinte egytől egyig kiemelkedő karriert futottak be az elmúlt évek alatt, így például a kétszeres Sófi-ösztöndíjas

Lipinszki Zoltán

molekuláris biológus, vagy

Szebeni Gábor, Marosi Máté

és

Tóth Andrea

, akik külföldi kutatóintézetekben folytatták pályájukat a támogatásnak köszönhetően. Idén a mesterszakos hallgatók közül

Kozma Mihály

elsőéves biológus hallgató munkáját harmadik hellyel jutalmazta a zsűri, míg

Giricz Zsófia

szintén elsőéves biológus a második,

Molnár Árpád

másodéves hallgatót pedig az első helyezéssel jutalmazták. "A mai előadásom a cink által kiváltott nitro-oxidatív stressz folyamatokról szólt olajrepcében és indiai mustárban. A nitro-oxidatív stressz új fogalom a tudományban és az, hogy nehézfémek által milyen változások vannak ezekben a folyamatokban, még teljesen ismeretlen. Általában a növénybiológiával kevesen foglalkoznak, de reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk az összes kapcsolódó tudományterület fejlődéséhez. A kutatásunk még csak egy feltérképezés, ezért a hasznosításáról nem nagyon tudok konkrétat mondani, de reményeink szerint a növénynemesítés hasznát látja majd" - foglalta össze a SZEGEDma.hu kérésére néhány gondolatban kutatási munkáját Molnár Árpád.

sofi_dijatado08kf

Biológia doktori iskola kategóriában

Varga Gergely István

másodéves PhD-s hallgató a harmadik,

Szabó Renáta

ugyancsak másodéves a második lett, míg

Tölgyesi Csaba

harmadéves PhD hallgató hozta el a kategória vándorserlegét. "A többiektől eltérően nem molekuláris vagy sejttani vizsgálattal, hanem ökológiai vizsgálattal foglalkozom, ami sokkal inkább egy holisztikus, természetközeli szemléletet követel, ráadásul Szegeden kevésbé népszerű. Bízom benne, hogy ezzel az elismeréssel hangot kap az ökológia területe az egyetemen belül is. A szüleim is ugyan ezzel foglalkoztak, Kiskunsági Nemzeti Parkban dolgoztak, ezért adott volt a pályaválasztás, ráadásul ugyan azokon a területeken végzem a kutatásaimat, ahol felnőttem" - vázolta fel az általa választott területet a kategória fődíjasa. A fődíjasok felkészítő tanárai sem mentek haza üres kézzel:

Ördögné Kolbert Zsuzsanna

, valamint

Körmöczi László

is elismerésben részesült.

sofi_dijatado15kf

Sófi József

, az alapítvány létrehozója is ígéretes biológusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ám anyagi okok miatt kénytelen volt elhagyni a pályát. Vállalkozóként megfogadta: támogatni fogja azokat a tehetséges fiatalokat, akik hozzá hasonlóan, anyagi támogatás nélkül nem tudnák követni álmaikat, ezért 2011-ben megalapította az őket pártoló szervezetet. Sófi József a díjátadóval egybekötött csütörtöki konferencián a szegedi kiválóságokból álló kuratóriumnak is köszönetet mondott, akiket minden évben egyre nagyobb kihívások és döntési helyzetek elé állítanak az ösztöndíjra jelentkező hallgatók tucatjai. A rangos zsűri vendégtagja volt ezúttal

Vígh László

akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének kutató professzora,

Puskás László

, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, illetve

Gausz János

, az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Genetikai Intézet nyugalmazott tudományos tanácsadója. Az emeritus professzornak Sófi József emlékérmet adott át, majd zárógondolatként jó tanáccsal látta el a fiatalokat: "szeressék a tudományt, de mellette ne feledkezzenek el mással is foglalatoskodni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.