Bulvár

Alvás világnapja - A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

Alvás világnapja - A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban

2015. március 10., kedd
Alvás világnapja - A föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban
alvas_reszeg

A föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg - hívja fel a figyelmet a világnap (március 13.) alkalmából az Alvásorvosok Világszövetsége.

A Magyarországon kedden megtartott világnapi rendezvényen a szakemberek a pihentető alvás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták - közölték a szervezők az MTI-vel. A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van. Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag. A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem - például a gépjárművezetők körében - súlyos baleseti kockázatot is jelent. Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplinává nyilvánítását - idézi a közlemény Purebl Györgyöt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnökét, aki a budapesti alvásnapon beszélt erről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.