Közélet

A Down-szindróma világnapjára érzékenyítő programmal hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A Down-szindróma világnapjára érzékenyítő programmal hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kormányhivatal

2015. március 19., csütörtök
A Down-szindróma világnapjára érzékenyítő programmal hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A Csongrád Megyei Kormányhivatal is csatlakozott az országos kihíváshoz, így a hivatal Rákóczi téri épülete lesz az egyik helyszíne annak a játékos érzékenyítő programnak, amely a down-szindrómások sajátos világába kalauzolja el a részvevőket.

Az országos akcióban tíz helyszínen fogják ezekben a napokban hasonló módon felhívni a figyelmet erre a fontos ügyre. A Kormányhivatal 14 három fős csapattal vesz részt a vetélkedőben, amelyet holnap, március 20-án, pénteken, 11 órától rendeznek meg a Megyeháza aulájában a szegedi Szivárvány Szülő Alapítvánnyal együttműködésben. A Down-szindrómát leggyakrabban az okozza, hogy a 21-es kromoszómából a megszokott kettő helyett 3 van jelen. Erre utal a Down Világnap dátuma: március 21., azaz 03.21 – ez ihlette a „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” figyelemfelkeltő, érzékenyítő játék címét, amelyet az országban tíz nagyvárosban szerveznek meg a down-szindrómás gyermekeket és szüleiket tömörítő szervezetek. A szegedi Szivárvány Szülő Alapítvány ehhez a programhoz kérte a kormányhivatal munkatársainak csatlakozását, így holnap, március 20-án délelőtt egy, a nagy sikerű Ability Parkhoz vagy a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló játék részesei lesznek a hivatal dolgozói, amelynek során specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségek modelljeivel ismerkedhetnek meg. A játék célja az, hogy a résztvevők tapasztalatokat szerezzenek arról, milyen lehet „nehezített pályán” mozogni, és arról, hogy a nehézségeket összefogással ellensúlyozni tudják. Így lehet közelíteni egymáshoz a fogyatékkal élőket és a többségi társadalmat. A feladatok során a résztvevők down-szindrómás segítőik közreműködésével megtapasztalhatják az “érintettséggel” járó nehézségeket, ugyanakkor arra is lehetőséget kapnak, hogy támogatóként, segítőként milyen hozzáállással könnyíthetik meg az “érintettek” dolgát. A program elősegíti, hogy a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek és családjaik aktív és boldog életet éljenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. A kormányhivatalban dolgozók, akik az állampolgárok ügyeivel foglalkoznak, gyakran találkoznak munkájuk során értelmi fogyatékkal élő ügyfelekkel, ezért különösen fontos, hogy kellő empátiával forduljanak hozzájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.